Obilježen dan Vojske Republike Srpske

12.05.2017.

Delegacija opštinske Boračke organizacije danas je u Višegradu položila vijence na centralni spomenik braniocima Republike Srpske, povodom 12. maja, Dana Vojske Republike Srpske /VRS/.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić istakao je važnost obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske, te poručio da se ne smiju zaboraviti borci koji su dali život za Srpsku, ali ni demobilisani borci.

Vasić je pozvao demobilisane borce i građane da prisustvuju obilježavanju 25 godina od formiranja Višegradske brigade 19. maja, kada će biti održana svečana akademija, a dan kasnije postrojavanje demobilisanih boraca.

Komandant Druge lake podrinjske brigade Luka Dragičević napomenuo je da je Vojska Republike Srpske formirana kao odgovor na neprijateljske poduhvate muslimanskih paravojnih formacija.

On je naveo da je 29. oktobra 1992. godine Višegrad odbranjen poslije opšte ofanzive. „Višegradska brigada imala je oko 1.700 boraca, a 1. juna 1993. godine Višegrad je potpuno oslobođen. U toj borbi za Višegrad i Republiku Srpsku živote je dalo 144 pripadnika Višegradske brigade“, naveo je Dragičević.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci. Integrisana je prije 12 godina u Oružane snage BiH kao Treći puk.

SRNA