Obilježen Dan odbrane

27.10.2023.

Dan odbrane Višegrada u Odbrambeno-otadžbinskom ratu obilježen je danas obilaskom ratnih položaja na Gornjoj i Donjoj Lijesci, gdje je Vojska Republike Srpske zajedno sa mještanima prije 31 godinu uspjela da sačuva grad od napada muslimanskih snaga.

Kod centralnog spomenika u blizini hrama Svetog Save na Gornjoj Lijesci služen je parastos i položeno cvijeće.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić održao je predavanje na Donjoj Lijesci učenicima Srednje škole „Ivo Andrić“ o značaju borbi koje su se vodile krajem oktobra 1992. godine na ovim položajima.

„Oktobar 1992. godine bio je mjesec stradanja u opštini Višegrad. Oko 50 boraca naše brigade živote je dalo na mnogim položajima u okolini Višegrada. Na današnji dan prije 31 godinu branila se i odbranila sloboda našeg naroda“, istakao je Savić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević istakao je važnost ovog dana koji se nikada ne smije zaboraviti, kao ni oni koji su živote ugradili u temelje slobodne Republike Srpske.

„Bitno je da na ovakvim okupljanjima prisustvuju mlađe generacije da bi naučile i zapamtile sve ono što se dešavalo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Ovakvi istorijski časovi bi trebalo da pređu u tradiciju i da sa generacije na generaciju prenosimo sve ono što se dešavalo u tom periodu“, napomenuo je Đurević.

Borac Vojske Republike Srpske Predrag Mirković rekao je da je kao pripadnik Četvrte čete Višegradske brigade tih dana bio na srpskim položajima koje su napadale brojčano jače muslimanske snage.

„Odnos snaga bio je deset prema jedan u njihovu korist. Veoma žestoko su napadali i na sve načine pokušavali da probiju ovu liniju, ali nisu uspjeli jer smo mi bili veoma dobro organizovani, očekivali smo te napade i uspjeli smo da im odgovorimo“, istakao je Mirković.

Prema njegovim riječima, cilj takozvane Armije BiH bio je da se probije do Višegrada, a zatim i osvoji objekat višegradske Hidroelektrane, međutim, iako brojčano slabiji borci Višegradske brigade su taj plan osujetili.

Delegacije Boračke organizacije i opštine Višegrad obišle su i položaje na Donjoj i Gornjoj Lijesci, kao i na Kočarimu gdje su se od 22. do 29. oktobra 1992. godine vodile borbe za oslobođenje Višegrada.

U ovim borbama koje su počele 22. i trajale do 29. oktobra život je izgubilo sedam boraca Višegradske čete, poginula su i četiri civila, a samo porodica Tanasković tog je dana izgubila tri svoja člana.

SRNA