Obilježen Dan odbrane Višegrada

28.10.2017.

Boračka organizacija Višegrad obilježila je danas Dan odbrane Višegrada na Donjoj Lijesci, mjestu stradanja porodice Tanasković, iz koje su ubijena dva brata i maloljetna sestra.

Milja Tanasković izgubila je sinove Radeta, Vladu i kćerku Vladanku, kada je takozvana Armija BiH upala u selo i pobila civile i borce ovog kraja.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić rekao je novinarima da su od 23. do 29. oktobra 1992. godine muslimanske snage vršile napade na položaje Višegradske brigade.

„Ti dani se smatraju jednim od važnijih dana u odbrani grada Višegrada. Jedan od najvećih napada bio je 29. oktobra kada su muslimanske snage imale zadatak da dođu do grada Višegrada. Boračka organizacija Višegrad, demobilisani borci i komandanti danas su izašli na mjesto događaja da odaju počast poginulim borcima koji su dali svoj život za stvaranje Republike Srpske“, naglasio je Vasić.

On je dodao da je u tim borbama poginulo sedam boraca i četiri civila.

Predstavnici višegradske Boračke organizacije su u okviru obilježavanja Dana odbrane prislužili svijeće palim borcima na Vojničkom groblju na Megdanu.

SRNA