Obilježen Dan odbrane grada

30.10.2021.

Dan odbrane Višegrada u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu obilježen je danas obilaskom ratnih položaja na Gornjoj i Donjoj Lijesci, gdje je Vojska Republike Srpske zajedno sa mještanima prije 29 godina uspjela da sačuva grad od napada muslimanskih snaga.

Ti povodom kod centralnog spomenika kod Hrama Svetog Save na Gornjoj Lijesci služen je parastos i položeno cvijeće.

Nekadašnji komandant Višegradske brigade Vojske Republike Srpske Luka Dragičević rekao je da su pripadnici ove brigade formirali Interventnu četu koja je odmah pritekla u pomoć borcima koji su danima odolijevali žestokim napadima.

„Hrabri borci su, uz malo vojničke sreće, uspjeli da minobacačkom paljbom likvidiraju komandni kadar protivnika, što je osujetilo njihov dalji prodor prema Višegradu“, naglasio je Dragičević.

Nekadašnji borac Višegradske brigade Branko Petrović rekao je da je okršaj 29. oktobra 1992. godine bio veoma težak.

„Bila je to prava borba za odbranu Višegrada jer su elitne jedinice protivnika bile spremne da uđu u grad, a njihovi komandanti su već uputili zahtjev našoj komandi da se predamo, uz prijetnju da će u podne biti na višegradskoj ćupriji, ali mi smo to spriječili“, istakao je Petrović.

Goran Trifković, koji je tog dana ranjen u neposrednoj blizini kuće, kaže da su nadljudskim naporima uspjeli da odbrane Donju Lijesku.

„Imali smo stradalih vojnika i civila, te dosta ranjenih, među kojima sam bio i ja, ali vratili smo naše položaje i odbranili grad“, rekao je Trifković.

Načelnik opštine Mladen Đurević naveo je da je, zahvaljujući ljudima koji su dali svoje živote za odbranu Višegrada i Republike Srpske, Višegrad ostao grad slobode.

„Zahvaljujući njima mi danas slobodno živimo. Želim da zahvalim svima koji su nesebično dali svoje živote i dijelove tijela za stvaranje slobode i Republike Srpske“, naglasio je Đurević.

Pripadnici takozvane Armije BiH su od 23. do 29. oktobra 1992. godine svakodnevno vršili napade na odbrambene položaje Višegradske brigade, a glavni napad su izveli 29. oktobra s ciljem ulaska u Višegrad.

Njima su se suprotstavile brojčano slabije čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske koje su nakon teških borbi izvojevale pobjedu i odbranile grad.

Tokom napada muslimanskih snaga 29. oktobra 1992. godine stradalo je sedam pripadnika Vojske Republike Srpske i četiri civila.

SRNA