Obilježen Dan nestalih lica

30.08.2019.

Podjelom majica, bedževa i tamnih balona sa simboličnim natpisom „Gdje je?“, opštinska organizacija Crvenog krsta Višegrad obilježila je danas Međunarodni dan nestalih lica.

Sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta Duško Samardžić rekao je da baloni simbolično predstavljaju težak teret koji porodice nestalih nose duže od 20 godina.

„Noseći balone i uzimajući bedževe naši građani su izrazili solidarnost sa porodicama i simbolično preuzeli dio njihovog tereta. U okviru ovog obilježavanja organizovaćemo prijeme za porodice nestalih lica i na taj način ćemo simbolično pokazati brigu o njihovim nestalim članovima“, naveo je Samardžić.

On je naglasio da se, prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH, još uvijek traga za 7.000 lica od kojih 1.660 u Republici Srpskoj.

„Proces traženja je težak i spor zbog subjektivnih i objektivnih okolnosti. Sve tri strane osporavaju broj žrtava, tu su i objektivne okolnosti uzimanje DNK analiza. Ubrzanje ovog procesa je jako teško i potrebna je podrška porodicama nestalih i zajednički napori svih segmenata u BiH“, istakao je Samardžić.

On je naveo da za ovako spor proces identifikacije veliku odgovornost snosi Komisija za traženje nestalih lica, kao i objavljivanje DNK analiza tijela koja su već pronađena.

Volonter Crvenog krsta Jovana Vujičić rekla je da se ovim danom želi ukazati na nestala lica, skrenuti pažnja na njihove porodice i pokazati solidarnost na tugu koju osjećaju.

SRNA