Obilježen Dan Kočarimskog odreda

16.06.2019.

Služenjem pomena poginulim borcima u manastiru Svetog Save na Gornjoj Lijesci kod Višegrada danas je obilježen Dan Kočarimskog odreda 4. čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske.

Nekadašnji komandant Višegradske brigade Luka Dragičević rekao je da je Kočarimski odred odigrao ključnu ulogu u zaštiti i odbrani srpskog naroda na području Višegrada od terora koji su vršile „Zelene beretke“ i druge paravojne formacije.

„Razlog formiranja odreda bila su premlaćivanja Srba, otimanje ličnog naoružanja za koje su građani imali dozvole, barikade po gradu, zabrana prolaska autobusima iz Srbije, zatočenje policajaca, paljenje srpske zastave i druge provokacije“, dodao je Dragičević.

Borac Kočarimskog odreda Novo Rajak rekao je da je odred brojao oko 50 mladih boraca, od kojih je 33 položilo svoje živote za odbranu Republike Srpske.

„U njihovu čast mi nastavljamo da obilježavamo ovakve događaje da se ne zaboravi i da što duže ovo sjećanje ostaje kroz istoriju našeg naroda“, naveo je Rajak.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ovo značajan datum, ne samo za Višegrad, već i za Republiku Srpsku.

„Opština Višegrad će uvijek podržavati ovakve događaje, jer da nije bilo boraca danas ne bi živjeli u slobodnoj Republici Srpskoj. Na nama je da njegujemo i obilježavamo ovakve događaje“, naveo je Đurević.

SRNA