Obilježen Dan bezbjednosti saobraćaja

19.09.2018.

Opština Višegrad različitim aktivnostima nastoji da poboljša bezbjednost saobraćaja na svom području, posebno zbog djece, rekao je načelnik opštine Mladen Đurević.

On je povodom obilježavanja Dana bezbjednosti saobraćaja u opštini održao sastanak sa predstavnicima Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Auto-motom savezom Republike Srpske.

„Uz pomoć Agencije za bezbjednost saobraćaja u prošloj godini smo prošli dva projekta, a to su Projekat saobraćajne signalizacije i opreme puta na području opštine Višegrad i postavljanje hidracionih traka i ležećih policajaca u užem dijelu grada“, istakao je Đurević.

On je napomenuo da je iz budžeta opštine finansirano postavljanje velike dužine bankina na lokalnim putevima, kao i da je u planu izgradnja objekta Auto-moto društva Višegrad.

„Opština Višegrad, u saradnji sa Auto-moto društvom i sa drugim zainteresovanim partnerima, traži najbolju i najpovoljniju lokaciju za izgradnju objekta, gdje bi bile radionice i učionica na kojoj bi se mještani mogli edukovati o bezbjednosti u saobraćaju“, rekao je Đurević.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović rekao je da je cilj ove akcije smanjenje upotrebe putničkih vozila.

„Cilj je grad po mjeri građana, povećanje površina za kretanje pješaka i što veća upotreba alternativnih vidova prevoza mještana, kao što su bicikl, javni prevoz i pješačenje. Smanjenjem upotrebe automobila manje je i izduvnih gasova, gužve i buke, a samim tim i saobraćajnih nezgoda“, istakao je Radović.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Srpske Ranko Babić naveo je da je cilj ove akcije razvijanje svijesti o bezbjednosti u saobraćaju, naročito kod mlađe populacije.

„Pokušavamo da ubijedimo, naročito generacije pred polaganjem vozačkog ispita, da dobijaju najubojitije sredstvo nakon polaganja vozačkog ispita. Nakon rata, najviše ljudi je stradalo u saobraćajnim nezgodama, mnogo više nego od vatrenog oružja“, istakao je Babić.

Povodom obilježavanja Dana bezbjednosti saobraćaja u obdaništu „Neven“, Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ i Srednjoj školi „Ivo Andrić“ održan je niz edukativno-promotivnih predavanja o važnosti bezbjednosti u saobraćaju i primjereno uzrastu đaka – od slikovnica za one najmlađe do pijanih naočara i kose ravni za najstarije.

SRNA