Obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca, večeras projekcija dokumentarnog filma

11.04.2024.

Dan ruskih dobrovoljaca biće obilježen danas i sutra u Višegradu u znak sjećanja na trojicu Rusa koji su u borbama kod ovog grada stradali 12. aprila 1993. godine.

Tim povodom večeras će u 19.00 časova u bioskopu „Doli Bel“ u Andrićgradu biti prikazan dokumentarni film ruske novinarke Anželike Karetkine „Sveti Sava – ruska boja na srpskoj zastavi“.

Parastos na vojničkom groblju Megdan biće služen sutra u 11.00 časova, potom će biti položeno cvijeće ispred Spomen-obilježja, a potom je u 11.30 časova planirano obraćanje zvaničnika.

Izložba fotografija pod nazivom „Rusija, najljepša zemlja“ biće otvorena u 12.00 časova u Gradskoj galeriji Višegrad.

Organizatori izložbe su Centar ruskog geografskog društva u Srbiji, Gradska galerija Višegrad i Udruženje građana Srpsko-ruska zajednica „Zavet“.

Dan ruskih dobrovoljaca uvršten je u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Dan ruskih dobrovoljaca obilježava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.

Iz opštinske Boračke organizacije su naveli da je od 1992. do 1995. godine u Odbrambeno-otadžbinskom ratu stradalo 37 ruskih dobrovoljaca.

SRNA