Obilježavanje 76 godina od ustaškog pokolja 6.000 Srba u Starom Brodu

09.03.2018.

U Starom Brodu kod Višegrada 22. marta biće obilježeno 76 godina od ustaškog pokolja 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH koje su u proljeće 1942. godine ubile ustaše, pripadnici Crne legije Jure Francetića.

Sveštenik Dragan Vukotić podsjetio je da je u proljeće 1942. godine iz Sarajeva krenulo 10.000 ustaša sa namjerom da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo, a srpski narod sa područja Sarajeva, Olova, Kladnja, Romanije, Sokoca, Han Pijeska i Rogatice u zbjegovima je krenuo prema Višegradu da pređe Drinu i spas potraži u Srbiji.

„U Višegradu italijanska vojska nije dozvolila narodu da pređe preko ćuprije i zbjegovi su krenuli niz Drinu prema selima Miloševići i Stari Brod gdje se nalazila skela“, rekao je Vukotić Srni.

On je naveo da su ustaše sustizale zbjegove i na najokrutnije načine vršile pokolje nad srpskom nejači.

Prema njegovim riječima, od polovine marta do 2. maja stradalo je više od 6.000 žena, djece i staraca, a najmasovni pokolj dogodio se na pravoslavni praznik Mladence 22. marta 1942. godine.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom će 22. marta od 12.00 časova služiti parastos za ubijene i osveštati temelje spomen-muzeja u Starom Brodu koji će svjedočiti o najvećoj grobnici Srba iz 1942. godine na ovom prostoru.

Polaganje cvijeća na spomen-ploču i polaganje ruža u rijeku Drinu planirano je u 12.45 časova, nakon čega će uslijediti obraćanje zvaničnika.

Obilježavanje organizuje Crkvena opština Višegrad u saradnji sa opštinama Rogatica, Sokolac i Višegrad.

Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu sa namjerom da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH.

Tokom ove ofanzive ustaše su mučki ubile 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

U Starom Brodu je 2008. godine podignuto obilježje, a u pločama od kamena uklesana su imena ubijenih.

SRNA