O srpskom pisanom nasljeđu i istoriji srednjovjekovne Bosne i Huma

15.06.2017.

Naučna konferencija „Srpsko pisano nasljeđe i istorija srednjovjekovne Bosne i Huma“ biće održana u Andrićevom institutu u Andrićgradu od 19. do 21. juna, rekla je Srni član Naučnog odbora konferencije Zorica Nikitović.

„Konferencija je posvećena pitanjima jezičkog, književnog, istorijskog i opštekulturnog nasljeđa srpskog naroda u BiH. U tom pogledu, planirani naučni skup prvi je ozbiljan korak, dugoročni projekat koji uključuje širi krug naših najistaknutijih naučnika na polju filologije, istorije, teologije i srodnih oblasti“, navela je Nikitovićeva.

Ona kaže da će na konferenciji biti razmatrana najaktuelnija pitanja koja su danas predmet učestalih nenaučnih zloupotreba, pitanja istorijskog utemeljenja srednjovjekovne Bosne i Huma, pitanje jezika i pisma starih tekstova, kao i njihovog duhovnog izvorišta.

Nikitovićeva je rekla da je učešće na konferenciji potvrdilo tridesetak uglednih naučnika, akademika i eminentnih profesora.

Naučnu konferenciju organizuju Filozofski fakultet Istočno Sarajevo, Filološki fakultet Banjaluka, Filozofski fakultet Banjaluka, Društvo nastavnika srpskog jezika i književnosti i Društvo istoričara Republike Srpske i Andrićev institut.

SRNA