Nove mjere pronatalitetne politike

24.01.2020.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da opština sprovodi nove mjere pronatalitetne politike, za šta se iz opštinskog budžeta izdvaja 100.000 KM.

Đurević je istakao da u skladu sa skupštinskim odlukama isplata jednokratne pomoći za prvo i drugo dijete iznosi 500 KM, a za treće i svako naredno 1.000 KM.

On je naveo da su u prošloj godini podneseni i zahtjevi koji se odnose na pomoć za svako dijete od rođenja do navršene jedne godine čiji roditelji nemaju mjesečna primanja viša od 500 KM.

Đurević je naglasio da opština izdvaja i sredstva za boravak djece u predškolskoj ustanovi, te za troškove liječenja steriliteta i vantjelesne oplodnje.

„Opština Višegrad je uvela i dodatni podsticaj na boravak djece u predškolskoj ustanovi, a novom skupštinskom odlukom propisano je da roditelji koji imaju istovremeno dvoje djece u obdaništu, opština refundira 50 odsto sredstava za boravak drugog djeteta u ovoj ustanovi“, istakao je Đurević.

On je naglasio da su djeca budućnost i sve kapacitete treba usmjeriti na rađenje, opstanak, ostanak i bolje uslove za svu djecu.

„Naša obaveza i u narednom periodu biće podrška mladim ljudima“, poručio je Đurević.

SRNA