Neven pliva do Starog Broda u pomen Srbima – žrtvama ustaškog pokolja

26.06.2023.

Neven Jovanović, koji posljednjih 11 godina pliva maraton od Višegrada do Starog Broda, zaplivao je i danas kako bi poslao poruku da nikad ne bude zaboravljeno stradanje Srba u ustaškom pokolju u Starom Brodu 1942. godine.

„Ovo je jedno veliko plivanje za nezaborav. Staza je duga 16 kilometara, ja plivam otprilike 10 kilometara, u etapama“, izjavio je Jovanović novinarima.

On je napomenuo da može da podnese veliku hladnoću vode.

„Daću sve od sebe i ovo radim u sjećanje na djeda, baku i njihovo četvoro djece“, rekao je Jovanović, Goraždanin nastanjen u Londonu.

Jovanović je istakao kaže da je njegova misija da se sačuva sjećanje na više od 6.000 Srba koje su u proljeće 1942. godine ubile ustaše na obali rijeke Drine, u mjestima Stari Brod i Miloševići, na području današnje opštine Višegrad.

Najmasovnije ubijanje srpskih civila izvršeno je 22. marta 1942. godine, ali su ubijanja trajala do početka maja te godine.

Srpski civili su uglavnom bili iz zbjegova sa područja Rogatice, Višegrada, Han Pijeska, Kladnja, Sokoca, Olova, Pala i Sarajeva.

Srpske civile, nagomilane na obali, napale su ustaše, ubijale ih, mučile, silovale žene i bacale u vodu, a neki su, da bi se spasili od ustaškog noža, sami skakali u ledenu Drinu.

Prema izjavama svjedoka, jedan broj ljudi od ubijanja su spasili Nijemci i „nedićevci“.

Spomen-muzej starobrodskim žrtvama osveštan je u Starom Brodu u septembru 2019. godine.

Postavljeno je 27 skulptura sa 39 likova, koje simbolizuju zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u nabujalu Drinu.

SRNA