Neimari probili sve rokove

10.02.2018.

Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu ni nakon dvije godine od završetka rekonstrukcije nije dobio upotrebnu dozvolu, jer višemjesečno probijanje rokova za uklanjanje nedostataka koči proceduru, piše „Glas Srpske“.

Rekonstrukcija poznate Ćuprije na Drini, koja je jedan od tri spomenika iz BiH na listi Uneska, počela je 2013. godine, a radovi vrijedni oko deset miliona KM okončani su u decembru 2015. godine.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević kaže da su građani ogorčeni, jer radnici turske firme „Erbu“ konstantno probijaju rok za uklanjanje 11 nedostataka, koji su uočeni odmah nakon što je sanacija okončana.

Đurević je istakao da je Turska razvojna agencija TIKA izabrala firmu „Erbu“ za izvođača radova koji će sanirati nedostatke, te da je rok za njihovo otklanjanje istekao prije više od tri mjeseca.

„Koliko mi je poznato, još nisu zatražili tehnički prijem, jer radove nisu ni priveli kraju“, rekao je Đurević i dodao da ne postoji pravni način da ubrzaju Tiku i radnike iz Turske da posao privedu kraju.

U kancelariji Tike u Sarajevo istakli su da im je ostalo da otklone još tri nedostatka koji se odnose na fugiranje između ploča, zatim na hitab i česme, te dodali da bi radovi trebalo da krenu krajem marta ili početkom aprila i da će biti završeni za dvije sedmice, nakon čega će biti pokrenut proces za izdavanje upotrebne dozvole.

SRNA