Nedelja djeteta počinje sutra bogatim sadržajima

01.10.2023.

Javna ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje „Neven“ u Višegradu organizovaće brojne manifestacije u okviru Nedjelje djeteta koja će biti održana od sutra do 8. oktobra pod sloganom „Drugarstvo čuvajmo, ljubav njegujmo“.

Direktor ove ustanove Danka Mitrović rekla je da će sutra biti organizovana posjeta učenicima prvih razreda osnovne škole i druženje kroz likovne i muzičke radionice. Istog dana biće održan i „Atelje pod vedrim nebom“, odnosno izrada tematskih crteža u dvorištu ustanove.

Za utorak, 3. oktobar, planirana je posjeta Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu i šetnja djece glavnom ulicom uz darivanje prolaznika porukama o temi prijateljstva.

U srijedu, 4. oktobra, biće održana interaktivna radionica sa djecom o značaju prijateljstva, a gost će biti pedagog Tanja Novaković.

Jedna od planiranih aktivnosti je i posjeta Manastiru Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu, te druženje sa načelnikom opštine.

Obilježavanje Nedjelje djeteta predstavlja način da se javnosti ukaže na potrebu i obavezu poštovanja djeteta i zaštitu dječijih prava garantovanih Konvencijom o pravima djeteta koju je 1989. godine usvojila Generalna skupština UN.

Nedjelja djeteta obilježava se svake godine u prvoj sedmici oktobra, a cilj manifestacije je promocija prava djeteta, poboljšanje društvene brige za djecu i jačanje odgovornosti svih subjekata zaštite, kao i upoznavanje šire javnosti o potrebama djece, te njihovim psihosocijalnim odrastanjem pod jednakim uslovima.

SRNA