Nazvati ulicu po Spomenku Gostiću

10.12.2016.

U Andrićgradu je u organizaciji opštine Višegrad prikazan film „Spomenko na vječnoj straži“, sa ciljem da se građani podsjete na herojstvo najmlađeg odlikovanog borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića koji je poginuo 1993. godine na Ozrenu, te da jedna od ulica ponese njegovo ime.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da će na sjednici Skupštine opštine, koja ja zakazana za ponedjeljak, 12. decembar, dati prijedlog da se ulica u Višegradu nazove po hrabrom, mladom junaku.

„Nama je velika čast da je Višegrad prvi u Republici Srpskoj pokrenuo inicijativu da se dodjeli ime ulice po Spomenku Gostiću“, dodao je Đurević.

Odbornik Skupštine opštine Višegrad Darko Andrić rekao je da je ovo najmanje što Višegrad može da uradi, kao sjećanje na veliku besmisao rata, na velikog, a najmanjeg junaka, na velike ljudske sudbine koje moraju biti upamćene u srpskom narodu.

„Drago nam je što je Višegrad prva opština koja na ovakav način daje doprinos za sve ono veliko što su Spomenko i slični ljudi doprinijeli svima nama“, dodao je Andrić.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić rekao je da je višegradska Boračka organizacija prva promovisala ovaj film, te izrazio zadovoljstvo što učestvuju u odluci načelnika da jedna od ulica dobije ime Spomenka Gostića.

Autor filma Mile Savić rekao je da je Spomenko apelovao da njegovi vršnjaci i prijatelji širom svijeta pomognu u lijekovima i hrani nemoćnima i gladnima.

On je izrazio očekivanje da će i drugi načelnici i odbornici pogledati ovaj film i da će poželjeti da jednu ulicu ili školu nazovu po Spomenku Gostiću.

„Apelujem da se svi načelnici ugledaju na Višegrad. Ovim je postignut cilj, a to je da Spomenko ne bude zaboravljen“, istakao je Savić.

SRNA