Nastup pjevačkih grupa i guslara iz Srbije, Crne Gore i Srpske

21.02.2020.

U amfiteatru Andrićgrada održano je „Vidovdansko veče“ na kojem su nastupile muške i ženske pjevačke grupe i guslari iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Darko Lečić, predsjednik višegradskog Guslarskog društva „Rade Jamina“ koje je organizator manifestacije, rekao je da je cilj organizovanja ove večeri da okupi kulturne stvaraoce i ljubitelje srpske tradicije kako bi pjesmu i igru sačuvali od zaborava.

On je dodao da su u programu učestvovali i učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Višegrada.

Glumac Velizar Kasalica iz Nikšića rekao je da je prvi put u Višegradu i da je fasciniran publikom i manifestacijom.

„U ime srpskog Nikšića želim da zahvalim za litiju podrške koja je organizovana za očuvanje svetinja. Jedan smo narod, jedna vjera, večeras je to potvrđeno i nema potrebe da se dijelimo“, istakao je Kasalica.

Snežana Čvorović iz Ženske pjevačke grupe „Đurđevak“ iz Lučana rekla je da su u Višegradu već treći put i da su oduševljeni dočekom domaćina.

„Više puta smo imali priliku da vidimo da se ovde neguje tradicija i rado ćemo se uvek odazvati“, navela je Čvorovićeva.

Guslar Maksim Vojvodić iz Podgorice rekao je da je ljubav prema guslama naslijedio iz porodice.

„Iz Višegrada i Andrićgrada nosim predivne utiske. Ovdje je i spomenik Petru Petroviću Njegošu i meni je puno srce“, istakao je Vojvodić.

Manifestacija „Vidovdansko veče“, koja je trebalo da bude održana prošle godine na Vidovdan ali je odgođena iz tehničkih razloga, održana je uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije, opštine Višegrad i preduzeća „Hidroelektrane na Drini“.

SRNA