Nacrt budžeta za 2020. godinu veći za 300.000 KM nego ovogodišnji

10.12.2019.

Nacrt budžeta opštine Višegrad za iduću godinu iznosi 9.691.386 KM i za 300.000 KM ili 2,5 odsto veći je nego ovogodišnji, rekao je vršilac dužnosti načelnika opštinskog Odjeljenja za finansije Milan Jakšić.

On je, nakon javnih rasprava o ovom nacrtu, izjavio da su korisnici budžeta zadovoljni planom.

„Očekuje nas sačinjavanje prijedloga i upućivanje na dalju proceduru prema Ministarstvu finansija, tako da bi do kraja ove godine Višegrad trebao da dobije budžet za narednu godinu“, istakao je Jakšić.

On je dodao da će budžet za 2020. godinu pratiti trendove koji su postavljeni u prethodnim godinama.

„Biće nastavljeni započeti projekti, ali će akcenat biti na realizaciji onih projekata za koji je opština podigla kredit, a odnosi se na asfaltiranje gradskih ulica, izgradnju kotlovnice na Bikavcu, izgradnju dječijih igrališta“, rekao je Jakšić.

Načelnik opštine Mladen Đurević rekao je da su prioriteti za sljedeću godinu nastavak započetih i otpočinjanje novih infrasturkturnih projekata, podsticaji za natalitet, sport, boračke kategorije, izdvajanja za mlade i podrška razvoju turizma.

„Cilj rasprave je bio upoznavanje o strukturi budžeta, prihodima i rashodima, kao i utvrđivanje prioriteta za 2020. godinu“, istakao je Đurević.

Direktor Gradske galerije Višegrad Slavko Tuševljak rekao je da je zadovoljan budžetom koji je planiran za narednu godinu.

„Imamo budžet gdje možemo planirati aktivnosti Gradske galerije, među kojima je Likovna kolonija. Planirana je i nabavka opreme što će nam mnogo značiti i ovaj budžet omogućava ozbiljan rad Gradske galerije“, istakao je Tuševljak.

Direktor Centra za socijalni rad Dejan Savić rekao je da su u potpunosti zadovoljni planiranim sredstvima.

„Planirana sredstva za našu ustanovu iznose 1.060.000 KM, što je do sada najveći iznos. Budžetom kao najbitnijim dokumentom obuhvaćeno je sve što nam je potrebno za ovu godinu i nadam se da ćemo godinu završiti pozitivno“, napomenuo je Savić.

Direktor Obdaništa „Neven“ Danka Mitrović rekla je da je zadovoljna nacrtom budžeta koji će u cjelosti omogućiti lakši rad zaposlenih i kavalitetniji boravak djece.

Javnoj raspravi prisustvovali su korisnici opštinskog budžeta, predstavnici sportskih klubova, nevladinih organizacija, predstavnici mjesnih zajednica, udruženja i organizacije, vjerske zajednice.

SRNA