Načelnik Višegrada prisustvuje Multipolarnom forumu u Moskvi

26.02.2024.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević prisustvuje danas plenarnoj sjednici Multipolarnog foruma u Moksvi, koji se održava u okviru Međunarodnog pokreta rusofila.

Zvanični predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je prestonica zemlje okupila izuzetne filozofe, politikologe, novinare i javne ličnosti koji predstavljaju različite kontinente, različite zemlje i različite filozofske koncepte.

„Ovo je zaista izuzetno važno ovih dana jer sve što danas vidimo jeste da je čovečanstvo podeljeno po različitim linijama ili ujedinjeno na osnovu antagonizma prema svima ostalima. To su globalni trendovi koji se, nažalost, svim brzinama uvode u javnu svest. Postavljamo objedinjujuću agendu. Ona nema preduslove, nije obavezna, ne predstavlja vrstu diktature, administrativne kontrole, niti elemente totalitarizma. Ovo je ujedinjenje zasnovano na toj dobroj volji, o kojoj se sada tako malo govori. Mnogo govore o slobodi. Zašto? Jer kada se kaže „sloboda“, najčešće nailazimo na zamenu pojmova. Sloboda uvek mora biti zasnovana na dobroj volji. Dobra volja je osnova ujedinjenja koje nudi naša zemlja“, istakla je Zaharova.

U Moskvi je, pod pokroviteljstvom Međunarodnog pokreta rusofila, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije i Administracije predsjednika Ruske Federacije, počeo sa radom Multipolarni forum.

U Ruskoj prestonici okupilo se oko 350 predstavnika iz 130 zemalja sveta – zemalja Azije, Evrope, Afrike, Latinske i Sjeverne Amerike. Forum je važna platforma za razmjenu mišljenja svih koji su zainteresovani za ono što se dešava u svijetu i Rusiji i žele da se pridruže ruskim kulturnim, duhovnim i moralnim vrijednostima.