Na konkurs „Pjesme Andrićgradu“ stiglo 300 pjesama iz 12 zemalja

10.12.2017.

U Andrićgradu je održana manifestacija „Pjesme Andrićgradu“ povodom trećeg konkursa na koji je stiglo oko 300 pjesama iz 12 zemalja.

Božidar Škobić iz lokalnog Poetskog kluba „Znakovi“, organizator konkursa, rekao je da su pristigle pjesme od 189 autora, a da su u Zbornik ušle odabrane.

Škobić je naveo da je prvo mjesto pripalo Miodragu Tomiću iz Stubline, drugo mjesto Maju Daniloviću iz Beograda, Mariji Ranđelović iz Babušnice i Slađani Milenković iz Sremske Mitrovice, a treće Aleksandri Mišić iz Čačka, Ivanu Gaćini iz Zadra i Zorici Lešojević Stanojević iz Čačka.

Specijalna pohvala dodijeljena je Jovanu D. Petroviću iz Petrovca na Mlavi, Miljanu Sandiću iz Pljevalja, Bori Grahovcu iz Bileće, Eleni Bujevič iz Ukrajine, Dragani Mrđi iz Beograda, Danijeli Đuković iz Bijelog Polja, Jeleni Kujundžić Majur iz Šapca, Radoslavu Stojanoviću iz Niša, Ljiljani Fijat iz Novog Sada i Dragani Đurković Tošić iz Čačka.

Član žirija Aćim Todorović kaže da su izabrani najkvalitetniji i najbolji učesnici konkursa.

Prema njegovim riječima, Andrićgrad je izuzetan u turističkom, istorijskom smislu i zavređuje ovakvu manifestaciju.

Drugonagrađeni pjesnik Majo Danilović rekao je da je konkurs samo dokaz odgovornosti prema izgovorenoj riječi „na čemu je sazdan ovaj grad“.

„Svaka greda ovog grada je od riječi, ovaj grad je posvećen jeziku, književnosti, on ima univerzalne vrijednosti, simbole i ne može za pjesnika biti veći izazov i da mu otvori bolju imaginaciju nego što je ovaj konkurs“, naveo je Danilović.

Učesnik konkursa Vanja Šljuka, koja 30 godina piše pjesme, rekla je da je učestvovala sa dvije pjesme, koje su ljubavne i razlikuju se od ostalih.

Pjesnik Radomir Rašo Jagodić rekao je da ovaj konkurs govori o Andrićgradu, te da je rijetkost da pjesnici iz cijelog svijeta pišu o Višegradu i Andrićgradu i da je prepoznat širom svijeta.

Konkurs je raspisan 5. februara.

SRNA