Mladi bračni parovi i natalitet – prioritet opštine

17.07.2017.

Opština Višegrad je za prvih šest mjeseci ove godine isplatila oko 65.000 KM s ciljem poboljšanja nataliteta na području ove opštine, potvrđeno je Srni u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti opštine Višegrad.

Prema izvještaju nadležnog odjeljenja, pravo na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete u iznosu od 500 maraka ostvarilo je 30 roditelja.

Jednokratna pomoć za treće i svako naredno dijete iznosi 800 maraka i za tu namjenu opštinska uprava je izdvojila 4.000 maraka.

Opština je finansirala naknadu troškova boravka djece u predškolskoj ustanovi, te za liječenje steriliteta i vantjelesne oplodnje izdvojila je više od 10.000 maraka.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da opština ulaže u promociju porodičnih vrijednosti i podršku nataliteta, sa ciljem da se poveća broj rođenih beba.

„Budžetom opštine Višegrad predvijeli smo 100.000 maraka za natalitet. Osim toga, pomažemo mlade ljude i stipendijama“, dodao je Đurević.

On je istakao da opština Višegrad ima u planu da učestvuje u sufinansiranju zgrade za mlade bračne parove, kako bi ostali i stvarali porodicu na ovom području.

SRNA