Mitropolit Hrizostom: Srpski narod se nikada ne smije dijeliti

28.06.2018.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog kneza Lazara u Andrićgradu, povodom Vidovdana – hramovne krsne slave, te naglasio da je poruka ovog velikog praznika – da se Srbi nikada ne smiju dijeliti.

Mitropolit Hrizostom je čestitao krsnu slavu Vidovdan – dan kada se sjećamo velikog događaja koji je započet davne 1389. godine i traje do dana današnjeg.

„Kosovo je za nas, ne samo zavjet, već i svetinja, to je naša Golgota. Nije samo Golgota na Kosovu, već svuda gdje Srbi stradaju. Kada neko pita nas Srbe zašto slavimo Vidovdan, jer je Vidovdan sjećanje na izgubljenu bitku, mi odgovaramo suprotno – da je bitka izgubljena, ali kosovski zavjet je neuništiv i nepopbjediv“, istakao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom rekao je da je poruka ovog velikog praznika, da se srpski narod nikada ne treba dijeliti, već uvijek sjedinjavati i graditi jedinstvo, slogu i ljubav kao što je to činio Sveti knez Lazar.

U besjedi o knezu Lazaru, mitropolit Hrizostom je rekao da je taj svetitelj slušao dobro svete oce monahe o tome šta je život.

„Onaj koji misli da će svoj život sačuvati na svoj način izgubiće ga, a onaj koji svoj život da Gospodu ili kao žrtvu ili za bližnjega svoga, taj će svoj život sačuvati. Upravo to je uradio Sveti knez Lazar. Mnogi se dive njegovom opredeljenju, ali on je bio prosvećeni despot, knez i vladar srpski“, istakao je mitropolit Hrizostom.

Prema riječima mitropolita Hrizostoma, knez Lazar je bio svjestan da će izgubiti bitku, jer je bio slab zbog unutrašnjih razdora i nesloga.

„Danas se sjećamo te velike bitke Svetog kneza Lazara, koji je bio potpuno svjestan da je bio slab zbog unutrašnjih razdora i nesloga među Srbima toga vremena, koji su carstvo cara Dušana među sobom razdjelili kao nekada onu haljinu Gospoda Hrista. Nažalost, to je cijena svih naših podjela i nesloga koje postoje sve do današnjeg dana“, poručio je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit je dodao da treba ostvarivati jedinstvo, ljubav i slogu da bi dobili Carstvo nebesko, jer ko dobije Carstvo nebesko taj vječno živi kao što živi danas Sveti knez Lazar.

Nakon liturgije, osveštan je ikonostas u ovom hramu, a potom će krenuti svečana litija, nakon čega će biti obavljeno lomljenje slavskog kolača.

SRNA