Mitropolit Hrizostom služio liturgiju na Megdanu

22.10.2017.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu.

„Onaj ko upozna Boga taj će naslijediti život vječni. Onaj koji ne upozna Boga, on ne može naslijediti život vječni“, rekao je mitropolit Hrizostom u svojoj besjedi.

On je dodao da je Gospod Isus Hristos došao ne samo da propovjeda vjeru i nauku Božiju, već i da svojim djelima potvrđuje da je on Isus Hristos, izaslanik Božiji, da ga je Gospod poslao da izvrši spasenje čovjeka i spasenje svijeta.

„Danas slavimo Svete oce vaseljenskog sabora, a preko njih se sjećamo svih svetih otaca, svih vaseljenskih sabora koji su se osam vijekova borili da sačuvaju crkvu Božiju od laži, prevare i obmane koju su širili jeretici“, istakao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Protojerej-stavrofor Aleksandar Topalović rekao je Srni da je dolazak mitropolita u kanonsku posjetu jednoj crkvenoj zajednici veliki događaj za tu zajednicu.

„U crkvenom učenju episkop je ikona Hristova u okviru Svete liturgije. Ogromna je radost kada takva ličnost dolazi da kroz prinošenje Svetih darova učestvuje u zajedništvu sa blagočestivim narodom ovdje u Višegradu“, rekao je Topalović.

Prema njegovim riječima, osim liturgijskog značaja dolazak novog mitropolita ima i drugu administrativnu dimenziju.

„Znajući da ovi naši krajevi duže vrijeme nisu imali stalnu crkvenu upravu, dolaskom mitropolita vjerni narod osjeća da je ponovo dobio zvijezdu vodilju za svoj duhovni preobražaj“, istakao je Topalović.

On je dodao da je ova posjeta posebno značajna i za Hram Rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu, gdje nije služena arhijerejska liturgija u proteklih deset godina.

SRNA