Mitropolit Hrizostom služi liturgiju povodom slave hrama i opštine

21.09.2023.

U Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u višegradskom naselju Megdan počela je Sveta arhijerejska liturgija koju služi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, povodom krsne slave hrama i opštine Višegrad – Male Gospojine.

Bogosluženju prisustvuju načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, predstavnici bratskih gradova i opština, javnog, kulturnog i političkog života opštine i vjernici.

Nakon liturgije, uslijediće litija ulicama od hrama do zgrade Opštinske uprave u Andrićgradu, gdje će biti obavljeno lomljenja slavskog kolača.

Na sastanku predstavnika opština Višegrad i Herceg Novi jutros je istaknuto da će ove dvije lokalne zajednice nastaviti da njeguju prijateljske odnose, posebno u turističkoj i kulturnoj sferi.

Potpredsjednik opštine Herceg Novi Mirko Mustur rekao je da su u Višegrad došli da zajedno sa prijateljima proslave krsnu slavu Malu Gospojinu.

„Na sastanku u opštini Višegrad razgovarali smo o nobelovcu Ivi Andriću i manifestacijama koje možemo organizovati. Nas povezuju bratski odnosi, povezuje nas Andrić i nastavićemo da razvijamo naše odnose“, naveo je Mustur.

Načelnik opštine Višegrad Đurević rekao je da je Herceg Novi bratska opština sa kojom postoji potpisan sporazum o saradnji na svim nivoima, a prije svega u oblasti kulture i turizma.

„To je jedna od opština sa kojom gajimo izuzetne odnose. Kuća Ive Andrića ima u Višegradu i Herceg Novom i to nas spaja, a mi se nadamo da će naši projekti oživjeti i biti značajni za čitavu regiju“, istakao je Đurević.

Sastanku koji je održan u zgradi opštine Višegrad prisustvovao je odbornik Skupštine opštine Darko Andrić.

Povodom obilježavanja krsne slave opštine i hrama, večeras će u 20.00 časova na Trgu palih boraca biti održan koncert Ace Lukasa.

SRNA