Mitropolit Hrizostom: Sjećanje na Kosovski boj, koji još traje

28.06.2019.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, koji je danas, povodom Vidovdana, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu, istakao je da je za Srbe širom svijeta ovo jedan od najvećih dana u istoriji kada se sjećaju Kosovskog boja, koji i danas traje.

Mitropolit Hrizostom rekao je da je bitka koju srpski narod vodi za Kosovo i Metohiju bitka za Carstvo nebesko.

„Kod Srba su ideali junaštvo, herojstvo, borba za istinu i pravdu. Te ideale je i Sveti knez Lazar postavio sebi. Danas se i mi, Srbi 21. vijeka, kao i Sveti knez Lazar borimo i stradamo za Kosovo, koje nam je oteto i uzurpirano“, naglasio je mitropolit Hrizostom.

Njegovo visokopreosveštenstvo je rekao da je Kosmet duša srpskog bića i kolijevka postojanja Srba – ono je više od teritorije.

„Svi smo mi danas na Kosovu sa knezom Lazarom i kosovskim mučenicima i zajedno sa njima slavimo Boga i molimo ga da nam oprosti sve grijehe“, naglasio je u besjedi mitropolit Hrizostom.

Mitropolit Hrizostom je, čestitajući slavu Hrama, istakao da je ovo veliki dan – uspomena na svetog kneza Lazara, mučenika, stradalnika.

Nakon liturgije uslijedilo je lomljenje slavskog kolača, nakon čega će biti osveštan temelj za zvonik pored Hrama.

Svečana litija proći će ulicama grada, a potom će na Trgu palih boraca biti služen parastos svim poginulim srpskim borcima.

Svečani ručak za goste zakazan je u hotelu „Andrićev konak“ u 12.00 časova.

SRNA