Mitropolit Hrizostom: Danas se sve osvećuje i prosvećuje

19.01.2023.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je da je Bogojavljenje dan kada se sve što postoji osvećuje i prosvećuje.

„Neka nas Gospod blagoslovi, utvrdi u vjeri i osnaži“, rekao je mitropolit Hrizostom nakon Svete arhijerejske liturgije u Hramu Svetog cara Lazara u Andrićgradu.

Mitropolit Hrizostom istakao je da je Bogojavljenje sigurno najveći praznik među praznicima, jer su se tog dana Sveta Trojica – Otac, Sin i Duh Sveti javili na rijeci Jordanu.

Visokopreosvećeni mitropolit Hrizostom poželio je svima srećan i blagosloven praznik.

„Treba da se promijenimo, da budemo bolji ljudi, bolji narod, bolji u svemu, u vjeri, u ljubavi, u dobroti jer su to djela pokajanja, djela vrline“, rekao je mitropolit Hrizostom.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je novinarima nakon liturgije da mu je drago što se narod vraći vjeri i tradiciji.

„Bogojavljenje je veliki praznik koji nas okuplja u hramovima. U ovim vremenima koja su puna iskušenja pokazujemo da nas je vjera održala“, istakao je Đurević.

Nakon liturgije krenula je litija.

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na rijeci Drini u Višegradu otkazano je zbog apela nadležnih organa Republike Srpske usljed vremenskih neprilika, visokog vodostaja i mogućih poplava.

SRNA