Mitropolit Hrizostom: Neka današnji dan bude blagosloven za sav srpski narod

19.01.2021.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas na Bogojavljenje svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu, gdje je osveštana bogojavljenska vodica i obavljeno rukopoloženje jednog đakona u čin sveštenika.

Mitropolit je u besjedi poručio da je Bogojavljenje veliki praznik kada se cijeli hrišćanski rod pozdravlja tradicionalnim pozdravom „Bog se javi!“.

„Kod osveštanja voda, osvećuje se i duh i sve ono što je na zemlji i u zemlji, zato i Gospod silazi u rijeku Jordan da sapere ljudske grijehe, ali i da osvijetli tvorevinu Božiju“, naveo je mitropolit Hrizostom.

On je istakao da je Bogojavljenje, poslije rođenja i vaskrsenja Gospodnjeg, najveći praznik naše Crkve, praznik kada se Bog potpuno otkriva čovjeku i kada mu daje sve mogućnosti da se spasi.

„Neka današnji praznik bude blagosloven za sav srpski narod, da nađemo put i tajnu Bogojavljenja kada se Gospod javio u obliku Oca, Sina, i Svetog Duha“, poručio je mitropolit Hrizostom.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u hramu u Andrićgradu prisustvovao je i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević, kao i brojni predstavnici društvenog, političkog i kulturnog života ove lokalne zajednice.

SRNA