Minić: Potreban jedinstven sistem za cijelu Srpsku

19.01.2023.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je danas da je potreban jedinstven sistem za cijelu Republiku Srpsku koji će pratiti, uzbunjivati i usklađivati hidrometeorologiju i hidrologiju.

Minić je na današnjem sastanku sa načelnikom opštine Višegrad Mladenom Đurevićem rekao da je ova opština spremno dočekala najavljenu prognozu i da je zbog takve reakcije šteta minimalna.

On je napomenuo da koordinacija između hidroelektrane, opštine, civilne zaštite pokazuje kako treba da se radi u konkretnim slučajevima.

„Razgovarali smo da se napravi specifikum plana za svaku lokalnu zajednicu u Republici Srpskoj, a Vlada stoji na raspolaganju da da podršku, da znamo da li ćemo imati velike padavine i šta je to što će se preduzimati“, rekao je Minić novinarima u Višegradu.

On je pohvalio rukovodstvo opštine Višegrad i hidroelektrane jer je u saradnji sa hidroelektranama uzvodno i nizvodno praćena situacija, protok vode bio je 2.200 kubika, dodavši da nema ni blizu štete kako je to bilo ranije.

Minić je naglasio da je razgovarano i o projektima u vezi sa resornim ministarstvom.

„Agrarni budžet za ovu godinu je 180 miliona KM i sigurno je da će registrovani poljoprivredni proizvođači iz ove opštine biti njegovi korisnici. Apel svima koji žele da učestvuju u raspodjeli ovih sredstava da se registruju“, poručio je Minić.

On je podsjetio da će sutra biti u ime Vlade Republike Srpske u Bijeljini kako bi se ispratila situacija i u tom dijelu Srpske.

Đurević je rekao da je tema sastanka aktuelna situacija koju su prouzrokovale obilne padavine, a da zbog pravovremenog reagovanja svih nadležnih nivoa nije nastala šteta kakva je bila u minulim godinama.

On je zahvalio Vladi Srpske, nadležnom ministarstvu, „Vodama Srpske“, Hidrometeorološkom zavodu, Civilnoj zaštiti Srpske, kao i Hidroelektrani „Višegrad“ koji su na vrijeme organizovali i upozorili sve opštine da na vrijeme izvrše potrebne pripreme, upozore stanovništvo i animiraju sve nadležne službe da spremno dočekaju velike padavine.

„Hidroelektrana `Višegrad` je u saradnji sa opštinom, uz preporuke nadležnih, pravovremeno reagovala tako da nismo imali materijalne štete kao minulih godina“, istakao je Đurević.

Prema njegovim riječima, na sastanku se govorilo i o brojnim projektima koji će biti realizovani sa nadležnim ministarstvom.

„Projekti se odnose na stočarstvo i poljoprivredu i vjerujem da će opština Višegrad ispuniti sve kriterijume potrebne za učešće, a mi iz lokalne uprave obavićemo razgovore sa poljoprivrednicima kako bismo u narednom periodu zatražili pomoć ili projektno finansiranje od ministarstva“, naglasio je Đurević.

Sastanku su prisustvovali i direktor preduzeća „He na Drini“ Nedeljko Perišić, direktor za proizvodnju i upravljanje preduzeća „He na Drini“ Darko Andrić i savjetnik načelnika opštine Marko Nikitović.

SRNA