Međunarodni sajam meda okupio 25 izlagača

02.09.2023.

Na višegradskoj ćupriji danas je otvoren Međunarodni sajam meda koji je okupio 25 izlagača iz Republike Srpske i Srbije.

Sajam je otvorio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević koji je pohvalio predsjednika Udruženja pčelara „Višegrad“ Aleksandra Masala i njegove saradnike za nesebičan rad na organizovanju ove manifestacije.

„Prisutan je veliki broj izlagača i posjetilaca. Opština pomaže ovakve događaje, a tako će biti i ubuduće“, poručio je Đurević.

Masal je rekao da se u okviru sajma obilježava 20 godina postojanja Udruženja, te naglasio da veliki broj gostiju svjedoči o značaju ove manifestacije.

On je najavio da će Novko Velkov danas održati predavanje pod nazivom „Polen, perga, propolis i mliječ u svrhu zdravlja čovjeka“.

Učesnik sajma Bogdan Novaković iz Rudog rekao je da se proizvodnjom meda bavi 40 godina i da je redovan posjetilac sajma. „Mnogo znači kada ste ovdje i vidite vrsne pčelare“, istakao je Novaković.

Učesnik Mihajlo Masal iz Užica rekao je da pčelari 40 godina. „Pčele su mi hobi, imam oko 100 košnica. Ovo je podrška kolegama i veliko zadovoljstvo“, istakao je Masal.

Na svečanom otvaranju potpisana je povelja o bratimljenju sa društvom pčelara iz Užica, a nagrada za literarni rad o temi „To malo Božije stvorenje – pčela“ uručena je Gavrilu Todoroviću.

Na svečanom otvaranju nastupila su djeca iz vrtića „Neven“ i članovi Kulturno-umjetničkog društva „Bikavac“.

Pokrovitelj 15. Međunarodnog sajma meda je opština Višegrad.

SRNA