Manastir u Vardištu proslavio krsnu slavu

25.05.2023.

Manastir Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu kod Višegrada proslavio je danas krsnu slavu Spasovdan u prisustvu brojnih vjernika.

Nakon liturgije, koju je uz sasluženje sveštenstva predvodio arhimandrit Jovan Gardović, uslijedio je čin lomljenja slavskog kolača i litijski ophod oko hrama.

Igumanija manastira Jefimija rekla je da je ovo najvažniji dan jer slave Vaznesenje Gospodnje i raduju se dolasku i sabranju vjernika.

„Kumovi ovogodišnje hramovne slave su naši dragi prijatelji Dragan i Danka Mitrović sa sinom Lavom, na čemu smo im zahvalni i blagodarni Bogu“, istakla je igumanija Jefimija.

Danka Mitrović istakla je da je duhovna nadogradnja u današnje vrijeme najvažnija.

„Jureći za svakodnevnim obavezama, trudeći se da što kvalitetnije podignemo svoju porodicu, ostvarimo uspješne karijere ili bolji profit, često zaboravimo na ono što je važno, a sigurna sam i važnije, a to je duhovna nadogradnja“, rekla je Mitrovićeva.

Ona je u ime svoje porodice zahvalila bratstvu manastira na mogućnosti da i na ovaj način pokažu koliko služe zajednici i prije svega Bogu.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević čestitao je slavu i poručio da je Spasovdan prilika da se narod okupi na ovom mjestu i pokaže uzajamno razumijevanje.

On je pozvao sugrađane da zajedno i u što većem broju posjećuju pravoslavne svetinje.

Manastir Vaznesenja Gospodnjeg nalazi se u neposrednoj blizini graničnog prelaza između Srbije i Republike Srpske, na magistralnom putu Višegrad-Užice.

Njegova gradnja počela je 1991. godine, a po blagoslovu blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja postao je prvi ženski manastir u ovoj mitropoliji.

SRNA