Manastir u Vardištu obilježio krsnu slavu

06.06.2019.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je danas, u prisustvu velikog broja vjernika, Svetu arhijerejsku liturgiju povodom slave Manastira Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu kod Višegrada – Spasovdana.

Nakon liturgije obavljen je obred lomljenja slavskog kolača i licitiranje crkvenih barjaka, uz svečanu litiju oko hrama.

Mitropolit dabrobosanski istakao je da je današnji praznik dan Spasitelja, jer je on vaskrsenjem i stradanjem započeo misiju spasavanja čovjeka.

„Danas, na dan vaznesenja Gospoda, naša ljudska priroda biva zajedno sa Hristom vaznesena na nebesa i postavljena sa desne strane Oca nebeskoga. Zato je veliki i čudesni praznik Spasovdan praznik kada se proslavljaju, ne samo Bog, nego i čovjek i priroda“, naglasio je mitropolit Hrizostom.

Igumanija manastira Jefimija rekla je da je slava proslavljena u prisustvu velikog broja vjernika, a da im je posebna čast što je liturgiju služio mitropolit Hrizostom.

Ona navela da je u izgradnji konak u sklopu manastira u kojem će uskoro biti kelije za veliki broj monahinja.

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg građena je od 1991. do 1996. godine. Hram je osveštao tadašnji mitropolit dabrobosanski Nikolaj 21. jula 1996. godine, a te godine je osnovana vardiška parohija izdvajanjem iz dobrunske. Manastir je nastanjen monahinjama od avgusta 2007. godine.

SRNA