Manastir Dobrun obilježio krsnu slavu

28.08.2023.

Manastir Dobrun kod Višegrada, posvećen Uspenju Presvete Bogorodice, proslavio je danas krsnu slavu u prisustvu velikog broja vjernika.

Svetu liturgiju služilo je bratstvo manastira sa sveštenstvom i monaštvom, a nakon liturgije upriličena je litija oko crkve.

Protojerej Savo Bradonjić iz Rudog istakao je u besjedi da je Bogorodica poslije Isusa Hrista najveća svetiteljka u hrišćanstvu i najmoćnija zaštitnica.

Bradonjić je rekao da je dobrunska svetinja vijekovima bila svjetionik rodu srpskome, posebno u teškim vremenima po pravoslavlje i srpski narod.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević čestitao je ovaj veliki praznik svima koji slave uz želju da imaju dobro zdravlje.

„Zadovoljstvo je vidjeti ovoliki broj ljudi na ovom svetom mjestu. Ovo je i poruka mlađim naraštajima da njeguju tradiciju i posjećuju hramove“, istakao je Đurević.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik Uspenja Presvete Bogorodice, u narodu poznat kao Velika Gospojina, jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici.

Praznik je uspomena na ovozemaljsku smrt Bogorodice i, prema jevanđeljskom predanju, na dan kada se ona vaznijela na nebo i predala svoj duh u ruke Spasitelja.

Manastir u Dobrunu podigli su župan Pribil i njegovi sinovi Stefan i Petar 1343. godine. Dugo je služio samo kao dobrunska crkva, a od 1993. godine obnovljeno je monaštvo.

U okviru manastirskog kompleksa nalazi se Muzej Prvog srpskog ustanka, Galerija, kao i Muzej Mitropolije dabrobosanske.

SRNA