Mališani sa radošću šarali vaskršnja jaja

25.04.2019.

Mališani vrtića „Neven“ u Višegradu danas su u susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu ukrašavali vaskršnja jaja sa svojim vaspitačima.

Direktor ove ustanove Danka Mitrović rekla je da su, osim najmlađih Višegrađana i vaspitača, u šaranju učestvovali i njihovi roditelji i slučajni prolaznici.

„Na sebi svojstven način, prljajući ruke i garderobu i puštajući mašti na volju, djeca su šarala jaja i tako stvorila unikatna umjetnička djela neprocjenjive vrijednosti“, istakla je Mitrovićeva.

Ona je podsjetila da su mališani i njihovi vaspitači nedavno posjetili i crkvu u Andrićgradu i da na taj način djeca stiču saznanja o značaju tradicionalnih vrijednosti.

„Religijska pripadnost je dio identiteta svakog čovjeka i bez spoznaje o toj pripadnosti, ne možemo kvalitetno da sazrijevamo“, navela je Mitrovićeva.

Vaspitač Katarina Pečeničić istakla je da su djeca donosila jaja od kuće i da su ih zajedno farbali na različite načine i tehnike.

„Mališanima je najlakša i najinteresantnija tehnika bojenja jaja temperama, a koristili smo i kistove i spužvice“, rekla je ona.

Ana Jakovljević iz obdaništa rekla je da joj je danas bilo veoma zanimljivo farbati jaja, da se igrala sa drugarima i pjevala pjesme.

Kristijan Stavnjak, koji je sa drugarima iz obdaništa farbao jaja, istakao da voli da slavi Vaskrs, uz tradicionalni hrišćanski pozdrav „Hristos vaskrse“.

SRNA