Mališani posjetili biblioteku i galeriju u Andrićevom institutu

15.04.2024.

Mališani iz vrtića „Neven“ posjetili su danas biblioteku i Galeriju „Petar Lubarda“ u Andrićevom institutu povodom Svjetskog dana umjetnosti.

Gorica Ćećez iz Andrićevog instituta rekla je da je posjeta mališana veoma važna jer naglašava ključnu ulogu koju naučne i kulturne ustanove poput Andrićevog instituta imaju u društvu.

„Ovo druženje naglašava da umjetnost i kultura nisu rezervisani samo za za odabrane, već su dostupni svima, bez obzira na uzrast ili obrazovanje. Otvarajući vrata kulturnih institucija za djecu već od najranijeg uzrasta, stvaramo osnovu za buduće generacije koje će cijeniti i njegovati kulturno naslijeđe svoje zajednice“, istakla je Ćećezova.

Ona je naglasila da je ovo prilika da se djeca sretnu sa umjetnošću i kulturom, koja će oblikovati njihov dalji razvoj i doprinijeti bogatstvu njihovog isksutva.

Saradnik za vaspitno-obrazovni rad Sanja Kujundžić Tasić rekla je da je umjetnost neizostavan dio djetinjstva i razvoja svakog djeteta, jer podstiče maštu, kreativnost i emocionalnu izražajnost.

„U našem vrtiću nastojimo da stvaramo okruženje za umjetnički razvoj djece. Ova posjeta osim zabave ima edukativni cilj, jer utiče na sve aspekte dječijeg razvoja, emocionalni, fizički, intelektualni i socijalni“, istakla je Tasićeva.

Petnaesti april kao Svjetski dan umjetnosti promoviše svijest o kreativnim aktivnostima. Na ovaj dan organizuju se razne aktivnosti, kako bi se prikazala različitost i bogatstvo umjetnosti. Datum 15. april odabran je u čast rođendana Leonarda da Vinčija, jednog od najvećih umjetnika.

SRNA