Logoraši Jasenovca i Jastrebarskog poklonili se žrtavama u Starom Brodu

02.10.2017.

Grupa od 37 članova Udruženja preživjelih logoraša „Jasenovac – Jastrebarsko“, u miru i tišini poklonili su se  sjenima srpskih stradalnika u Starom Brodu u znak velikog poštovanja prema žrtvama, koje su zvjerski umorene od strane ustaša u proljeće 1942. godine.

Predsjednica ovog udruženja Dobrila Kukolj, kaže da su imali veliku želju da dođu na ovo stratište, nakon što su iz štampe saznali šta se ovdje događalo.

„Mi ,koji smo propatili sve te muke, obilazimo sva ta stratišta po Hrvatskoj i našoj Republici Srpskoj, ali nismo htjeli dozvoliti da prvo ovdje ne dođemo. I zato osjećamo veliku olakšicu, jer mi smo jedni od onih koji su izgubili najmilije i proživjeli strahote rata“, kazala je Kukolj, prilikom svog obraćanja pred spomen obilježjem u Starom Brodu.

Sa upaljenim svijećama i suznih očiju logoraši su slušali kazivanje sveštenika Dragana Vukotića , jer nose u sebi sličnu životnu priču, koja im se događala još kad su bili mala djeca potkozaračkih sela. Odvajani su od majki i očeva, zlostvaljani, tjerani na iscrpljujući rad a neki od njih bili su i pokrštavani.

„Zločinci NDH zauvijek su nam urezali u sjećanje stravične prizore , kojih se ne možemo osloboditi do kraja života“, kazao je Mile Bukmirović, pokazujući svoju sliku živog kostura iz logora Jastrebarsko.

„O razmjerama zločina nad Srbima u Starom Brodu, kao i onim u hrvatskim logorima, teško je govoriti“,rekao je protojerej Dragan Vukotić, koji je hronološki ispričao sve što se dešavalo u proljeće 1942 godine na ovom mjestu.

On kaže da će uskoro u kompleksu „Stari Brod“, pored spomen kapele, početi izgradnja muzeja, u kojem će biti postavka sačuvanih fotografija i drugih eksponata iz tog perioda, kako bi se svim budućim posjetiocima na vjerodostojan način prikazalo stradanje srpskog naroda od Sarajeva do Starog Broda u proljeće 1942.godine.

„Izložbeni prostor će početi fotografijom odvođenja Mitropolita dabrobosanskog Petra Zimonjića, koji je odveden iz Sarajeva u logor Jasenovac, pa u Jadovno gdje je i pogubljen. Biće obilježna i sva stratišta ,koja su godinama prećutkivana od javnosti, kao što su masovne grobnice u Han Pogledu, u zaseoku Vranjsko kod Rogatice, Osovu, Crkvinama i svim drugim mjestima na boričkom i romanijskom platou, koja su ustaške kame srpkom krvlju zalile“, rekao je Vukotić.

Članovi udruženja preživjelih logoraša „Jasenovac-Jastrebarsko“, su na kraju posjete Starom Brodu, položili vijenac pred spomenik braniocima Srpske na Trgu palih boraca u Višegradu.