Liturgijom i litijom obilježena Mala Gospojina

21.09.2021.

Svetom liturgijom u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Višegradu i litijom od hrama do zgrade opštine u Andrićgradu obilježena je krsna slava opštine – Mala Gospojina, u prisustvu rukovodstva opštine, brojnih građana i gostiju.

Obred lomljenja slavskog kolača obavilo je sveštenstvo sa načelnikom opštine Višegrad Mladenom Đurevićem, u prisustvu zaposlenih u Opštinskoj upravi i gostiju.

„Zajedno sa Crkvom Presvete Bogorodice proslavljamo krsnu slavu. Zbog epidemiološke situacije i neusvojenog budžeta ove godine obilježavamo skromnije slavu, ali je odziv građana bio veliki“, rekao je Đurević.

On je rekao da je period između slava bio težak, posebno zbog nastavka epidemije, te pozvao sve da se vakcinišu kako bi stekli kolektivni imunitet.

„Skoro godinu dana nemamo usvojen budžet, zavezane su nam ruke da bi mogli realizovati infrastrukturne projekte u našoj opštini. Dobro je što je zakon omogućio da opštine u takvoj situaciji mogu privremeno da se finansiraju, da ne bi došlo do blokade prilikom isplata ličnih dohodaka i davanja za socijalne kategorije koje opština ima obavezu da izmiruje“, rekao je Đurević.

On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske obustavila izvršenja odluka koje su donijete na prvoj sjednici u januru i preko Pravobranilaštva Republike Srpske uputila 31 tužbu prema Okružnom sudu Istočno Sarajevo.

„Očekujemo da će uskoro biti presude i vjerujem da ćemo poslije toga sjesti u skupštinske klupe i raditi u interesu naroda“, istakao je Đurević.

On je dodao da očekuje podršku Vlade Republike Srpske u narednom periodu kroz infrastrukturne projekte.

Sveštenik Darko Đogo, koji je posjetio opštinu Višegrad, rekao je da se treba moliti Presvetoj Bogorodici kao zaštitnici grada da shodno njenom liku i ljudi nađeu putokaze u ovom vremenu izazova i iskušenja.

„Zato Presveta Bogorodica, njen praznik, njena djevičinska dobrota i njena spremnost da prihvati Boga u svoje srce nama svjedoči istinski put kojim jedino možemo da se krećemo jer živimo u doba kada je i zdravstvena i materijalna kriza čovječanstva jedan ozbiljan znak za dubinsku krizu čovjeka i zato je svaki od praznika neprekidno podsjećanje na duhovnu vertikalu“, naglasio je Đogo.

On je rekao da voli Višegrad i da je to grad koji sa jedne strane ima slavnu istoriju, a sa druge strane Andrićevske toponime.

U okviru slavskih svečanosti, danas je u Andrićgradu organizovana podjela zahvalnica zaslužnim građanima i pojedincima koji su doprinijeli razvoju i promociji grada.

Zahvalnicu je dobila i direktor Rehabilitacionog centra „Vilina vlas“ Dušana Bukvić, koja je izjavila da priznanja daju novu snagu i energiju za uspjehe.

„Mi se bavimo medicinskim rehabilitacijom, zdravstvenim turizmom i turizmom uopšte“, rekla je Bukvićeva i istakla da se pacijenti vraćaju, sa sobom dovode nove pacijente, a na godišnjem nivou bude oko 30.000 noćenja.

Među zaslužnim pojedincima je i glavni i odgovorni urednik „Sokola“ Slavko Heleta koji je rekao da je jedan od rijetkih koji je kao novinar otišao u penziju.

„Sve manje se bavim novinarstvom, pišem pjesme, knjige uređujem, a osnovno zanimanje mi je bavljene poljoprivredom. Čast mi je bilo da dođem danas u Višegrad, zajedno sa ostalim kolegama novinarima dosta smo uradili na promociji turizma u Višegradu“, naveo je Heleta.

On je napomenuo da Višegrad ima mnogo turističkih, istorijskih i duhovnih destinacija.

SRNA