Kusturica otvorio retrospektivnu izložbu Ratka Lalića u Andrićgradu

26.01.2024.

Direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica otvorio je danas je u Andrićgradu retrospektivnu izložbu akademskog slikara Ratka Lalića „Godišnja doba – zapisi na površini zemlje“.

Izložba je otvorena u Galeriji „Petar Lubarda“ u Andrićevom institutu u okviru kulturnog programa 17. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“.

Kusturica je rekao novinarima da je ovo bila najbolja ideja i prilika da se u Andrićgradu otvori izložba na mjestu gdje se presijecaju sve kulturološke linije iz prošlosti i iz vremena u kojem mi živimo.

„Kao da smo iz prostora u kom on živi prenijeli dokumente iz prirode, koji su pretvoreni u jednu sintetičku formu koja nas lako prenosi na putu transcedencije, odnosno na putu dobrog osjećanja koje, da nije bilo Ratka, kao da bi izgubili i tu sliku zemlje kada smo je već izgubili u stvarnosti“, istakao je Kusturica.

Gorica Ćećez iz Galerije „Petar Lubarda“ rekla je da ova galerija u godini kada proslavlja mali jubilej postojanja svoj programski sadržaj predstavlja i otpočinje vrlo značajnom izložbom umjetnika za čijeg su života djela već postala dio bogatog kulturnog nasljeđa i blaga.

„Lalić nas je napustio krajem prošle godine, ali je višegradska publika imala priliku 2016. godine da se upozna sa njegovim bogatim slikarskim opusom. Ova retrospektivna izložba realizovana je uz pomoć njegovog sina Vladimira Lalića i predstavlja odavanje počasti i priznanja jednom od najvećih likovnih stvaralaca na našim prostorima“, istakla je Ćećezova.

Ona je napomenula da izložba publici nudi jedinstven uvid u bogato umjetničko nasljeđe i evoluciju stvaralaštva Lalića koji na maestralan način prikazuje duboko razumijevanje prirode, slika metodom starih majstora, vrlo temeljno podslikava slike.

Izložbi su prisustvovali gosti festivala „Kustendorf“, te predstavnici društvenog i kulturnog života Višegrada.

Slikar Ratko Lalić preminuo je 8. avgusta prošle godine u Beogradu. Rođen je 6. februara 1944. godine u Dolipolju kod Visokog. Školu za primijenjenu umjetnost u Sarajevu upisao je 1959. godine. Akademiju likovnih umjetnosti i postdiplomske studije završio je u klasi profesora Stojana Ćelića 1975. godine u Beogradu.

SRNA