Košarac: zajedničke institucije nesposobne da kontrolišu migrantsku krizu

01.06.2018.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da se opština Višegrad, kao i sve druge opštine u Republici Srpskoj u graničnom pojasu prema Srbiji i Crnoj Gori, suočava sa ozbiljnim problemom svakodnevnog priliva velikog broja migranata koji ilegalno i bez ikakvih dokumenata ulaze u BiH.

„Ilegalnih migranata svakoga dana je sve više i prave sve veće probleme lokalnom stanovništvu koje ih doživljava kao prijetnju bezbjednosti i imovini“, rekao je Košarac u Višegradu nakon posjete toj opštini i razgovora sa načelnikom ove lokalne zajednice Mladenom Đurevićem.

On je upozorio da su „zajedničke institucije vlasti u Sarajevu nespremne i nesposobne da kontrolišu krizu i da zaustave veliki talas migranata koji se iz Turske, preko Grčke, Albanije i Crne Gore, kreće ka BiH“.

„Vlasti Republike Srpske i lokalne zajednice pogođene migrantskom krizom jasno su stavile do znanja svima da nemaju kapacitete za bilo kakav organizovani smještaj migranata na teritoriji Republike Srpske. Isti stav potvrđen mi je i u opštini Višegrad“, naglasio je Košarac.

On je oštro kritikovao izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića prema kojoj će odluke tog tijela u vezi s migrantskom krizom biti provedene bez obzira šta o tome neko mislio u Mostaru i Banjaluci.

„Zvizdićeva izjava i nedavni incident na Ivan sedlu potvrđuju da je migrantska kriza u BiH namjerno izazvana i da u zajedničkim institucijama i u krugovima međunarodne zajednice postoje planovi da se migranti iskoriste za izazivanje političke i bezbjednosne krize sa mnogo težim posljedicama po stanje u BiH“, upozorio je Košarac.

On je dodao da su Zvizdićeve izjave nedopustivo opasne i štetne po sve u BiH.

„Nijedna odluka Savjeta ministara, koja bi bila donesena bez saglasnosti institucija Republike Srpske, ne može biti provedena u Republici Srpskoj. Očekujem da takav stav Zvizdiću javno prenesu član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, kao i ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara Mirko Šarović, Dragan Mektić i Igor Crnadak. U protivnom, svi oni biće odgovorni za posljedice bilo kakvih ishitrenih, nerazumnih i neprovodivih odluka“, zaključio je Košarac.

SRNA