Košarac: Raduje me opredjeljenje da ovo bude ekološki grad

15.06.2023.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je načelniku opštine Višegrad Mladenu Đureviću da cijeni to što ova lokalna administracija ima jasnu viziju razvoja, a posebno raduje opredjeljenje da Višegrad definišu kao ekološki čist grad.

Košarac, koji je danas boravio u radnoj posjeti opštini Višegrad, rekao je novinarima nakon sastanka da je sa Đurevićem i direktorom preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Nedeljkom Perišićem razgovarao o intenzivnijem rješavanju problema plutajućeg otpada na rijeci Drini, gradskoj deponiji, te o razvojnim kapacitetima ove lokalne zajednice.

„BiH jeste potpisnica nekoliko važnih dokumenata iz zelene agende i u tom kontektu kroz zeleni klimatski fond možemo obezbijediti određena finansijska sredstva koja ćemo plasirati na konkretne projekte. Ministarstvo neće biti centralni organ za oblast ekologije i to ćemo raditi u partnerstvu i koordinaciji sa entitetskim ministarstvima i zajednički ćemo i ovo pitanje definisati i vidjeti na koji način implementirati ekološke projekte za Višegrad, Rudo, Novo Goražde i druge sredine“, rekao je Košarac.

S obzirom na to da se kod hidroelektrane stvara, kako je rekao Košarac, ozbiljan potencijal smetljišta na regionalnom nivou, potrebno je to definisati kako bi ovo među prioritetnim pitanjima bilo tretirano na adekvatan način sredstvima iz budžeta opštine, Republike Srpske i međunarodnih organizacija koje su zadužene za tu oblast.

Košarac je naglasio da razvojni kapaciteti Višegrada, od ćuprije, Bikavca i Andrićgrada imaju potencijal za razvoj turizma i uzimajući u obzir da je Višegrad mapiran na turističkoj ponudi, a napori koje čini „Olimpijski centar Jahorina“ za akva-park jesu potvrda opredjeljenja da opštinska administracija želi da se integriše sa prepoznatljivim brendom kao što je Jahorina kako bi upotpunila turističku ponudu.

Prema njegovim riječima blizina Mokre Gore, Zlatibora i Tare ima ozbiljan potencijal za Višegrad.

„Raduje me da smo uspjeli obezbijediti finansijska sredstva za izradu strategije za razvoj poljoprivrede i da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa tražilo od međunarodnih organizacija da taj posao obave besplatno za opštinu Višegrad. Dolazi do konkretizacije strategije koja će uskoro biti usvojena. Naše opredjeljenje je da sa Organizacijom UN za hranu i poljoprivredu /FAO/ i dalje nastavimo obezbijeđivati finansijska sredstva“, poručio je Košarac.

On je napomenuo da se na sastanku razgovaralo i o integrisanom graničnom prelazu Kotroman-Vardište.

„Višegrad treba da bude otvorena sredina. Radimo na tome da postoji protok robe i građana i više puta smo govorili o integrisanom graničnom prelaza Kotroman – Vardište. U srijedu ću imati sastanak sa ministrom spoljne i unutrašnje trgovine u Vladi Srbije Tomom Momirovićem u Sarajevu gdje ćemo mapirati to kao ključno pitanje cijeneći da integrisani granični prelazi u značajnoj mjeri mogu otvoriti ovaj dio Republike Srpske, gdje bi bio brži protok robe i ljudi“, rekao je on.

Košarac je pojasnio da bi to bio vid podrške privrednoj zajednici Republike Srpske da se smanje troškovi transporta koji se plaćaju zaustavljanjem na graničnim prelazima.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević rekao je da su razmotrili mogućnosti da u narednom periodu intenziviraju temu plutajućeg otpada i vjeruje da će uz podršku resornog ministarstva i Savjeta ministara konačno riješiti ovaj problem u narednom periodu.

„Razgovarali smo i o mogućim lokacijama kako bi mogli da uklonimo sav otpad i da Višegrad ne bude na naslovnim stranama kada je ekologija u pitanju“, istakao je Đurević.

On je naglasio da se razgovaralo i o poplavama koje su pogodile opštinu Višegrad.

„Poslali smo dopise na sve adrese i očekujemo pomoć da bi mogli potom pomoći svima koji su bili oštećeni i nadoknaditi im materijalnu štetu i sanirati putnu infrastrukturu“, napomenuo je Đurević.

On očekuje da će, na zadovoljstvo svih poljoprivrednika, uspješno privesti kraju započeti projekat FAO.

„Razvojni program UN /UNDP/ nam je obezbijedio 20.000 KM koje možemo da rasporedimo svima koji se bave plasteničkom proizvodnjom, a sredstva mogu biti usmjerena za nabavku opreme za navodnjavanje“, dodao je Đurević.

Direktor preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ Nedeljko Perišić zahvalio je načelniku Đureviću i ministru Košarcu za dosadašnje razumijavanje za problem sa kojim se hidroelektrana Višegrad suočava sve ove godine.

„Postoji potpuno razumijevanje da hidroelektrana nijednom svojom aktivnošću ne doprinosi stvaranju otpada na akumulaciji rijeke Drine, nego da uz hidroelektranu iz Bajine Bašte bude angažovano treće lice da pomaže u samom čišćenju akumulacije rijeke Drine“, istakao je Perišić.

On je istakao da su „Hidroelektrane na Drini“ ove godine najveći proizvođač električne energije u sistemu Elektroprivrede Republike Srpske i da će u budućnosti prema resornom ministarstvu kandidovati projekte koji će pomoći ovom preduzeću i čitavom regionu.

SRNA