Košarac: Preduzeće „Terpentin“ ima izuzetan potencijal

09.10.2020.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da višegradska Fabrika boja i lakova „Terpentin“, koja je nakon 11 godina pod stečajem ponovo počela sa radom, ima izuzetan potencijal i da se nada da će ići uzlaznom putanjom i svoje proizvode plasirati i na tržite EU.

Košarac, koji je sa predstavnicima opštine Višegrad danas posjetio ovu fabriku, kaže da lokalna vlast teži otvaranju ovakvih pogona i da se na takav način čuvaju postojeća i otvaraju nova radna mjesta.

„Ovo preduzeće ima izuzetan potencijal da se bavi proizvodnom djelatnošću na principu domaće proizvodnje, a kao ministar želim da podstaknem sve proizvodne kapacitete da zajedničkim naporima sa institucijama na nivou BiH razvijamo domaću proizvodnju. Jačanjem domaće proizvodnje, zaposlićemo domaće stanovništvo i bićemo socijalno odgovorni, a razvijaćemo i lokalne zajednice“, naglasio je Košarac.

On je napomenuo da su danas razgovarali i o tržištu gdje se proizvodi ovog preduzeća mogu plasirati, jer je u Savjetu ministara donesena odluka o 30 odsto učešća domaćih kompanija u sistemu javnih nabavki.

„Pozvaću sve kompanije da poštuju taj princip i da kompanijama kao što je `Terpentin` damo šansu kroz plasman na tržište. Lepeza njihovih proizvoda je veoma široka, kao i primjena koja je velika u različitim segmentima privrede, tako da se nadam da će ova kompanija ići uzlaznom putanjom i da će plasirati svoje proizvode i na tržište EU“, naveo je Košarac.

On je dodao i da je veoma važno voditi računa o ekološkim standardima i o zaštiti životne sredine kako bi se pokazala odgovornost kompanije.

„Veoma je važno sačuvati zdravlje ljudi, a u Višegradu, koji je turističko mjesto, moraju postojati visoki standardi očuvanja životne sredine“, naveo je Košarac.

Generalni direktor višegradskog preduzeća „Autometal“, koje rukovodi fabrikom „Terpentin“, Milan Đukanović rekao je da osnovu kvalitetnog proizvoda ovog preduzeća na tržištu čine kvalitetne sirovine, te stručan i obrazovan kadar inženjera i tehnologa.

„Fokusirani smo na velike industrijske potrošače, odnosno na drvnu, metalnu i građevinsku industriju. Ulažemo u istraživački razvoj i obezbjeđivanje kvaliteta naših proizvoda, čime možemo da se uklopimo u svjetske standarde zadovoljavanja kvaliteta, tako da smatram da su boje `Terpentina` kvalitetan proizvod koji možemo da ponudimo tržištu BiH, regiona i šire“, naglasio je Đukanović.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da su sa ministrom Košarcem razmatrali sve neophodne korake za dalji razvoj fabrike „Terpentin“ sa sva tri nivoa – opštinskog, entitetskog i državnog.

„Svako novo radno mjesto i novi proizvodni pogoni u našoj lokalnoj zajednici su veoma važni. U posljednje četiri godine smo uspjeli da animiramo pet firmi iz Srbije da pokrenu proizvodnju u Višegradu, a te firme zapošljavaju preko 100 radnika. Naš prioritet je da ovdje otvaramo radna mjesta, da ostaju mladi i stvaraju porodice“, istakao je Đurević.

SRNA