Kompletirana dijagnostika za sva reumatska oboljenja u bolnici u Foči

18.06.2021.

Univerzitetska bolnica Foča nabavkom osteodenzitometra kompletirala je dijagnostiku za sva reumatološka oboljenja i pacijenti više ne moraju ići van granica Republike Srpske kako bi provjerili gustinu koštane srži, rekla je večeras u Andrićgradu internista reumatolog Nina Veljović Pavlović iz ove zdravstvene ustanove.

Na stručnom predavanju o osteoporozi u Andrićgradu, direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić rekao je da je osteoporoza bolest koju treba prepoznati na vrijeme zbog čega se tim zdravstvene ustanove na čijem je čelu i opredijelio da kompletira opremu za njeno dijagnostikovanje.

Internista radiolog iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Nenad Prodanović, koji je govorio o temi „Osteoporoza – učinimo korak prije prve frakture“, naglasio je da je to podmukla bolest i u 70 odsto slučajeva bude otkrivena tek kada dođe do traume.

Direktor višegradskog Doma zdravlja Snežana Đurović smatra ovo predavanje dragocjenim jer će kolege razmijeniti iskustva.

Ona je naglasila da uz dobru dijagnostiku, uz adekvatne tretmane bolest može biti liječena, a da Višegrad ima i banju koja u tome može dati neprocjenjiv doprinos.

U Andrićgradu je održano predavanje za zdravstvene radnike iz ove i susjednih opština o temi „Osteoporoza-dijagnostičke i terapijske mogućnosti“, o kojoj su govorili eminentni stručnjaci iz oblasti reumatologije.

Predavanje „Osteoporoza-dijagnostičke i terapijske mogućnosti“ organizovalo je Društvo doktora medicine Republike Srpske za zdravstvene radnike iz Višegrada i susjednih opština.

SRNA