Ključna uloga Kočarimskog odreda u odbrani srpskog stanovništva

16.06.2023.

Borci Kočarimskog odreda Četvrte čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ vodili su teške bitke i imali ključnu ulogu u odbrani srpskog naroda u Višegradu, rekao je predsjednik opštinske Boračke organizacije Aleksandar Savić u Gornjoj Lijesci na obilježavanju Dana ovog odreda.

U borbama u zoni odgovornosti Kočarimskog odreda Četvrte čete Višegradske brigade stradala su 33 vojnika i devet civila.

Savić je naglasio da je Višegrad u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu odbranjen zahvaljujući ljudima iz ovog kraja, čiji preci su stradali u prošlom ratu.

On je pojasnio da su poučeni iskustvom iz prošlosti borci Kočarimskog odreda imali su ključnu ulogu u odbrani srpskog naroda Višegrada, navodeći da su na ovom prostoru vođene teške bitke u kojima je stradala gotovo trećina Višegradske brigade.

Borac Kočarimskog odreda Novo Rajak izjavio je novinarima da je Kočarimski odred formiran kako bi bilo odbranjeno nezaštićeno stanovništvo ovoga kraja.

„Svi smo strepili da nam se ne ponovi Stari Brod. Poginulo je tridesetak mladih iz ovog odreda, među kojima su i dva komandanta, ali smo istrajali“, rekao je Rajak.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je narod ovog kraja dobrom organizacijom uspio da zaštiti svoja ognjišta, ali i cijelo ovo mjesto.

Prema njegovim riječima, ovo je prilika za sjećanje na one koji su dali najveću žrtvu za Republiku Srpsku, što ne smije biti zaboravljeno.

Delegacija višegradske Boračke organizacije, opštine Višegrad i delegacija mjesnog odbora Kočarim položile su cijeće na spomen-obilježje, a parastos je služen u Manastiru Svetog Save na Gornjoj Lijesci.

SRNA