Kazne za plakatiranje na nedozvoljenim mjestima

15.10.2020.

U opštini Višegrad biće kažnjavano plakatiranje na nedozvoljenim mjestima tokom predstojeće predizborne kampanje, rekla je Srni načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Milica Stančić.

Ona je naglasila da će Komunalna policija preduzimati mjere i kažnjavati one koji budu postavljali propagandni materijal na nedozvoljenim mjestima, novčanom kaznom od 30 KM do 3.000 KM.

Stančićeva je istakla da je zabranjeno postavljanje plakata kao i drugog propagandnog materijala – zastave, transparenti na fasadama objekata, privatnim površinama, kao i na izlozima poslovnih objekata bez pisane saglasnosti vlasnika ili korisnika objekta i odobrenja nadležnog organa.

„Zabranjeno je postavljanje propagandnog materijala na stubovima rasvjete, semaforima, mostovima, podzidama pored saobraćajnica kao i na javnim objektima kao što su zgrada opštine, suda, MUP-a, Doma zdravlja, školskim i predškolskim ustanovama, vjerskim objektima“, navela je Stančićeva.

Ona je napomenula da je plakatiranje dozvoljeno na bilbordima, reklamnim korpama, na objektima političkih stranaka, te privatnim i poslovnim prostorima, uz ispunjenje određenih uslova.

„Uništavanje i skidanje propagandnog materijala druge političke stranke, koalicije ili nezavisnog kandidata, takođe, je zabranjeno, kao i lijepljenje jednih preko drugih. U roku od tri dana, po završetku izbora, vlasnici plakata su dužni da ih uklone i ostave taj prostor u urednom stanju“, rekla je Stančićeva.

Prema njenim riječima, postavljanje plakata se vrši samo uz odobrenje nadležnog organa, na za to predviđenim prostorima.

„Političke stranke se pisanim zahtjevom obraćaju nadležnom Odjelenju za postavljanje plakata na određenim lokacijama, a Odjeljenje izdaje odobrenje za njihovo postavljanje na period od dana zvaničnog početka predizborne kampanje do predposljednjeg dana trajanja kampanje“, navela je Stančićeva.

Ona je napomenula da će od danas do 14. novembra Komunalna policija vršiti svakodnevni nadzor nad postavljanjem plakata.

SRNA