Karan: Pokazno-taktička vježba uspješno realizovana

14.06.2024.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da je pokazno-taktička vježba „Teroristički napad na štićenu ličnost“ u Višegradu uspješno realizovana.

Karan je rekao novinarima da građani mogu biti sigurni u to da MUP i Policija Srpske imaju sposobnost, želju i znanje da budu garant bezbjednosti Republike, života građana, ukupne bezbjednosti i imovine, te da štite ustavni poredak.

On je naveo da je u vježbi učestvovao veliki broj pripadnika MUP-a sa predstavnicima drugih društvenih struktura koje se bave ukupnom bezbjednošću.

„Vježba je pokazala sadejstvo velikog broja jedinica. Sa aspekta MUP-a to je bila Specijalna anititeroristička jedinica, Uprava za obezbjeđenje ličnosti i objekata, Helikopterska jedinica, ronilački timovi, pripadnici Žandaremije i pripadnici Policijske uprave Foča i Policijske stanice Višegrad“, istakao je Karan.

On je zahvalio i ostalim učesnicima vježbe, među kojima su služba Doma zdravlja, Civilna zaštita, Vatrogasna jedinica, opština Višegrad i Andrićgrad.

Od kada je formiran Centar za obuku u Zalužanima, kaže Karan, MUP Srpske stvara uslove da i na ovakav način mogu osposobljavati kadar, jer je ovo dio napredne obuke policijskih službenika.

„Nastavljamo sa obukama, one su jedan od strateških prioriteta. Oni su osposobljeni i opremljeni da mogu djelovati u vazduhu i vodi i na kopnu. Ove godine smo kroz Centar za obuku realizovali 21 specifičnu obuku“, rekao je Karan.

Vježbi su, osim Karana, prisustvovali direktor Policije Srpske Siniše Kostrešević, načelnik opštine Višegrad Mladen Đurevića, režiser Emir Kusturica i brojne ličnosti iz političkog i društvenog života.