Jačanje saradnje u oblasti obrazovanja i turizma

07.05.2021.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević razgovarao je danas sa rektorom Univerziteta Istočno Sarajevo Milanom Kulićem i gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Ljubišom Ćosićem o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja i turizma.

Đurević je nakon sastanka rekao novinarima da 80 mladih ljudi iz Višegrada studira na nekom od fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Želim da pozovem mlade sa ovih prostora da studiraju na ovom Univerzitetu i ostaju na svom području. Sa gradonačelnikom Ćosićem smo razgovarali o nekoliko vidova saradnje, a najviše iz oblasti turizma koja će u narednom periodu biti intenzivnija“, rekao je Đurević.

Rektor Univerziteta Istočnog Sarajeva Milan Kulić istakao je da je ovih dana krenula kampanja za upis nove generacije na ovaj Univerzitet, te da se očekuje veliki broj upisanih studenata s obzirom da ovaj univerzitet ima potpisanu saradnju sa nekoliko univerziteta u svijetu.

„Imamo odličnu saradnju sa Univerzitetima u svijetu, a ovo je jedini Univerzitet u BiH koji je potpisao saradnju o izdavanju dvojnih diploma sa Kinom“, naglasio je Kulić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da ovaj grad i Višegrad veže dobra saradnja još iz vremena kada je zajedno sa načelnikom Višegrada u Savezu gradova i opština donesen niz veoma dobrih odluka o napretku ne samo ova dva grada nego i drugih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

„Ovo je prilika da ojačamo saradnju i nastavimo ono što smo zajedno započeli i realizujemo nove aktivnosti. Promovišemo saradnju u oblasti obrazovanja i da pokažemo koliko nam je značajno da Univerzitet pohađaju naša djeca iz ovih dijelova Republike Srpske“, istakao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, Istočno Sarajevo ima ozbiljnu turističku ponudu i ono što nudi Višegrad može biti komplementarno turističkoj ponudi Istočnog Sarajeva.

Sastanku je prisustvovao i poslanik u Narodnoj skupštini Pero Petrović.

SRNA