Izrada prostornog plana nakon 30 godina

30.09.2019.

Opština Višegrad raspisala je javnu nabavku za izradu prostornog plana, prvog nakon 30 godina, a procijenjena vrijednost ugovora je 23.000 KM.
Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Aleksandar Đukanović istakao je da je riječ o veoma značajnom dokumentu kojim se definiše nova vizija razvoja, uz definisanje svih elemenata koji se odnose na izgradnju infrastrukture i drugih neophodnih elemenata.

„Ovo je značajan dokument koji omogućava povlačenje sredstava iz raznih fondova“, rekao je Đukanović, napomenuvši da se prostorni plan donosi na period od 20 godina.

Prema njegovim riječima, sredstva za izradu plana obezbijeđena su iz budžeta opštine Višegrad i donacije Vlade Republike Srpske.

Direktor Turističke organizacije opštine Višegrad Olivera Todorović rekla je da je izrada prostornog plana jedan od prioriteta privrednog razvoja i definisanja turističkog razvoja.

„Ovaj prostorni plan omogućiće nam viziju razvoja turizma po jednom konceptu koji smo svi željeli“, naglasila je Todorovićeva.

Odbornik Skupštine opštine Darko Andrić rekao je da bi prostorni plan trebalo da ima svaka uređena lokalna zajednica.

„Višegradu je to jako bitno, pogotovo zbog usaglašavanja sa strategijama razvoja opštine. To je jedan veliki posao“, napomenuo je Andrić.

Rok za izradu plana je 18 mjeseci.

SRNA