Istraživači iz Srpske i Srbije na skupu o ruskom društvu i književnosti u sovjetskoj epohi

14.10.2023.

U Andrićevom institutu u Andrićgradu počeo je dvodnevni naučni skup „Rusija u sovjetskoj epohi: društvo i književnost“, koji je okupio profesore, naučnike i istraživače iz Srbije i Republike Srpske.

Rukovodilac Odjeljenja za društvene nauke Andrićevog instituta Slobodan Antonić rekao je da je ovo interdisciplinarni skup, koji je okupio različite istraživače, naučnike iz više oblasti – od književnosti, preko prava, do filozofije i sociologije.

„Pokušaćemo da objasnimo tu vrstu refleksije između društva i književnosti i književnosti i društva, pre svega na primeru ruske književnosti u vreme Sovjetskog saveza. Učesnici su profesori, naučnici, istraživači iz Srbije i Republike Srpske koji se bave ovom temom“, rekao je Antonić.

Antonić je naveo da je među učesnicima i profesor Milo Lompar, koji je i dugogodišnji istraživač, teoretičar književnosti, te filozof Miroslav Ivanović i pravnik Zoran Čvorović.

„Tu su ljudi različitih struka i oni će govoriti o temama koje se tiču književnosti i društva“, istakao je Antonić.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Milo Lompar rekao je da će na današnjem skupu u Andrićevom institutu osvijetliti, iz različitih pesrpektiva, od perspektive društvene teorije, preko istorijske rekonstrukcije do književnih oblika sovjetske epohe ruske istorije.

„Ruska istorija u svojoj složenosti ima period koji ostaje reprezentativan i bitan i u današnjem vremenu i na ovom skupu govoriće sociolozi, antropolozi, filozofi, kulturni istoričari koji će osvetliti neke od bitnih aspekata te istorije u 20. veku u svoj kontroverznosti različitih i ne uvek podudarnih dejstava“, istakao je Lompar.

Prvoj sesiji predsjedava Milo Lompar, a učesnicima skupa obratiće se Miroslav Ivanović, koji će govoriti o temi „Odnos društva, ideologije i književnosti u SSSR: mit i realnost“ i Vesna Trijić – „Sovjetski pisac kao ideologema: Kratka biografija A. A. Darmolatova Danila Kiša“.

Potom će Lompar govoriti o temi „Ruski i sovjetski `liberalni` emigranti: Aleksandar Hercen i Nina Berberova“ i Boško Milosavljević o temi „Svijet Rusije /Sovjetskog saveza/ i Kirgizije u djelima Čingiza Ajtmatova“.

Predviđena je i projekcija dokumentarno-igranog filma „Tragovima svjedoka“.

U okviru druge sesije predviđeno je obraćanje Dejana Mirovića, koji će govoriti o temi „Ustav SSSR iz 1936: formalne pravne norme i njihova primjena“, Zorana Čvorovića o temi „Politika ukrajinizacije kao primjer rješenja nacionalnog pitanja u ranoj fazi SSSR-a“, te Slobodan Antonić o temi „Spor oko Solženjicina“.

Potom će se učesnicima skupa obratiti Vladimir Dimitrijević, koji će govoriti o temi „Novi mučenici Svete Rusije: svjedočenja i zapisi o stradanju Crkve pod komunizmom“ i Milan Brdar.

Treća sesija, u okviru koje je predviđena diskusija, počinje u 17.00 časova, a predsjedavaće Milo Lopmar.

Dvodnevni naučni skup „Rusija u sovjetskoj epohi: društvo i književnost“ održava se u organizaciji Odjeljenja za književnost i društvenih nauka.

SRNA