Ispraćena djeca na Kosmet

23.06.2019.

U Višegradu je danas organizovan centralni ispraćaj više od 1.000 djece i nastavnika sa Kosova i Metohije, koji su boravili u sedmodnevnoj posjeti Republici Srpskoj.

Djeca su u proteklih sedam dana boravila u 19 gradova i opština u Srpskoj u okviru projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“.

Predsjednik Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov rekao je da je ovo osmi put da su u Srpskoj boravila djeca sa Kosmeta, da se posjeta uspješno završava i da su zadovoljni i gosti i domaćini.

„Hvala svim gradovima Republike Srpske koji su otvorili vrata, pružili ogromno gostoprimstvo djeci sa Kosova i Metohije. Oni se danas vraćaju u svoju stvarnost. Nažalost, kod njih nije slobodno kao kod nas. Želimo im srećan put i da ovaj projekat nastavimo i sljedeće godine“, dodao je Arlov.

On je zahvalio porodicama, osnovnim školama, lokalnim zajednicama, institucijama, Vladi Republike Srpske, Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu porodice omladine i sporta, Kancelariji za Kosovo i Metohiji, Upravi za sardanju sa Srbima u Vladi Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno svima koji su na neki način učestvovali u ovom projektu.

„Ovih sedam dana je posvećeno Kosovu i Metohiji i želimo da nam djeca sa Kosmeta budu srećna i da čuvaju južnu srpsku pokrajinu“, istakao je Arlov.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da će ovaj projekat biti nastavljen i narednih godina.

„Vjerujem da djeca iz Višegrada nose lijepe utiske i da će dolaziti i narednih godina. Opština Višegrad će biti domaćin, a centralni doček će svake godine biti u Andrićgradu“, naveo je Đurević.

On je dodao da je u svoju porodicu primio tri dječaka sa Kosova i Metohije, te naglasio da je to lijepo poznanstvo.

Učiteljica Aleksandra Živković iz Zvečana rekla je da su djeca srećna i zadovoljna boravkom u Višegradu, gdje su stekla puno prijatelja.

„Rastanak je bio jako emotivan. Želim da se zahvalim porodicama koji su našu decu prihvatila, načelniku opštine Višegrad Mladenu Đureviću i Miloradu Arlovu“, dodala je Živkovićeva.

Djeca sa Kosmeta boravila su kod porodica u Višegradu, Trebinju, Han Pijesku, Palama, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Brčkom, Stanarima, Brodu, Derventi, Modriči, Šamcu, Prnjavoru, Banjaluci, Gradišci, Novom Gradu, Prijedoru i Doboju.

SRNA