Globalni zadatak-spriječiti širenje side

29.11.2019.

Sida je seksualno prenosiva bolest koja je, kao globalni problem, prisutna i u BiH, pa je zadatak svih da doprinesu sprečavanju njenog širenja, poručio je danas ljekar višegradskog Doma zdravlja Darko Lečić na predavanju koje je u toj lokalnoj zajednici održano za srednjoškolce, povodom obilježavanja 1. decembra – Svjetskog dana borbe protiv side.

„U BiH je otkriveno 216 osoba zaraženih ovim virusom, oko 40 je tek otkriveno, a četvoro je razvilo virus side, što znači da je sida prisutna u našem okruženju“, istakao je Lečić.

Sekretar višegradskog Crvenog krsta Slavica Mraković rekla je da je cilj predavanja podizanje svijesti učenika o HIV infekciji, uključujući podršku oboljelima i članovima njihovih porodica, te da je slogan ovogodišnje kampanje „Razliku čine zajednice“.

Učenica Marija Đurđević rekla je da je za mlade ljude značajna edukacija o ovoj temi jer u društvu vladaju predrasude i neznanje kada je riječ o uzrocima i načinima prenosa side.

Organizatori predavanja su Opštinska organizacija Crvenog krsta u saradnji sa Domom zdravlja Višegrad i Srednjom školom „Ivo Andrić“.

SRNA