Formiran multidisciplinarni tim s ciljem bezbjednosti učenika

31.08.2023.

Na sjednici Foruma za bezbjednost opštine Višegrad povodom početka školske godine formiran je multidisciplinarni tim čiji je cilj preventivno djelovanje i sagledavanje situacije kada je riječ o bezbjednosti i radu obrazovnih ustanova u ovoj lokalnoj zajednici.

U rad ovog tima su, osim predstavnika opštine i načelnika Mladena Đurevića, uključeni predstavnici Policijske stanice, Centra za socijalni rad, Centra za zaštitu mentalnog zdravlja, te direktori i pedagozi osnovne i srednje škole.

Direktor Srednjoškolskog centra „Ivo Andrić“ Dragana Zečević rekla je nakon sastanka da je u pripremi izrada elaborata o zaštiti škola, kako bi omogućili što bolje uslove u obrazovnim ustanovama.

„Radi bezbjednog boravka učenika u školama, iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske najavljeno je prisustvo školskog policajca, a o daljem postupanju i obavezama bićemo obaviješteni“, navela je Zečevićeva.

Pedagog u Osnovnoj školi /OŠ/ „Vuk Karadžić“ Tanja Novaković, koja je izabrana za vođu multidisciplinarnog tima, rekla je da je, prije svega, cilj razvijati svijest svih učesnika u vaspitno-obrazovnom procesu i lokalne zajednice o sprečavanju međuvršnjačkog nasilja i razvijanja empatije, te svih pozitivnih osobina ličnosti.

„U školama već imamo svoje multisektorske timove i nastavljamo rad na dosadašnji način, a inicijativa da timski preventivno djelujemo je za svaku pohvalu, naročito nakon situacija koje su se dešavale u regionu“, navela je Novakovićeva.

Srednjoškolski centar „Ivo Andrić“ trenutno pohađa 266 učenika, a u novu školsku godinu upisano je 69 đaka raspoređenih u pet odjeljenja, dok OŠ „Vuk Karadžić“ broji više od 600 đaka i 68 prvačića.

SRNA