Film „Ljubav u kasabi“ osvojio prvo mjesto na „Viva film festivalu“

24.09.2019.

Učenici Srednje škole „Ivo Andrić“ iz Višegrada osvojili su prvo mjesto za film „Ljubav u kasabi“ na internacionalnom „Viva film festivalu“, koji je održan u Sarajevu.

Učesnici ovog festivala su, koristeći kreativne zamisli i filmsku opremu, istoimenu pripovjetku Ive Andrića pretočili u ozbiljan igrani film.

Režiser Ana Baranac rekla je da su ideju za film dobili spontano.

„Tražili smo način da se najbolje predstavimo. Ta zabranjena ljubav u kasabi i Rifkina tragična sudbina bila je najzanimljivije za nas“, istakla je Baranac.

Direktor fotografije Miroslav Tanasković rekao je da su polaznici „Viva škole filma“ u Višegradu učili o snimanju filma.

„Ovo je moje prvo isksutvo, bavim se snimanjem televizijskih priloga i kratkih filmova, a ovo je moj prvi festival. Upoznao sam mnogo poznavalaca filmova iz cijelog svijeta“, istakao je Tanasković.

On je naveo da su snimali kadrove na različitim lokacijama u Višegradu, kod Mosta Mehmed-paše Sokolovića, u Andrićgradu i kod spomenika Ivi Andriću.

Glavna glumica u filmu Nastasija Puhalo rekla je da je „Ljubav u kasabi“ tužna priča o zabranjenoj ljubavi zbog različitih religija.

„Trudila sam se da na najbolji način iznesem svoju ulogu. Mislim da smo zaslužili prvu nagradu“, istakla je Puhalo.

Za osvojeno prvo mjesto na „Viva film festivalu“ učenici su dobili kameru, a u narednom periodu planiraju osnovati filmsku sekciju.

U zvaničnoj selekciji 5. „Viva film festivala“, koji je održan od 18. do 22. septembra, u kategorijama turizam, ekologija i religija prikazana su 94 filma, a u zvaničnoj selekciji 17 omladinskih filmova.

Filmovi su bili rezultat rada „Viva“ škole filma, koja je radila u 16 gradova BiH.

SRNA